Pixabay.com
Tajvan

Dva ratna broda američke mornarice plove kroz međunarodne vode u Tajvanskom moreuzu, rekli su za Rojters tri američka neimenovana zvaničnika, što je prva takva operacija od početka pojačanih tenzija sa Kinom zbog posete ostrvu predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

Zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su u subotu za britansku agenciju da krstarice američke mornarice “Čanselorsvil” (Chancellorsville) i “Antietam” izvode operaciju koja je još u toku.

Za takve operacije obično je potrebno između osam i 12 sati, a pomno ih prati kineska vojska.

Poslednjih godina američki ratni brodovi, a povremeno i oni iz savezničkih nacija kao što su Velika Britanija i Kanada, rutinski su plovili kroz moreuz, izazivajući time nezadovoljstvo Pekinga.

Kina, koja smatra Tajvan svojom teritorijom, čemu se protivi vlada u Tajpeju, pokrenula je vojne vežbe u blizini ostrva nakon posete Pelosi početkom avgusta, podseća Rojters.

Potom je Tajvan je posetilo pet američkih kongresmena, a 26. avgusta i američka senatorka Marša Blekburn sletela je u Tajpej.

SAD, kao i većina zemalja, nemaju formalne diplomatske odnose sa Tajvanom, ali imaju zakon koji ih obavezuje da obezbede sredstva za odbranu ostrvu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here