Ratni put od ONA do Sirije

0

Ratni put od ONA do Sirije
 

Na strani ONA tokom konflikta u Makedoniji 2001. godine borilo se najmanje 150 radikalnih islamskih plaćenika, državljana Saudijske Arabije, Avganistana, Turske, BiH, Kosova i Albanije, koji su prethodno prošli obuku u terorističkim kampovima u više zemalja.

 

DUI ćuti

Vladin koalicioni partner DUI, odnosno transformisana ONA u političku partiju, nikada nije komentarisala informacije o plaćenicima i mudžahedinima u redovima ONA. U ovoj albanskoj stranci na vlasti tvrde da je u konfliktu 2001. godine u Makedoniji bilo plaćenika, ali Srba koji su se borili na strani makedonskih bezbednosnih snaga.

Njihovo jezgro je sačinjavao mudžahedinski vod "Imri Elezi" u sklopu 113. brigade "Ismet Jašari", koja je delovala u regionu Kumanova, na čelu sa Ndrecajem Malićijem.

Za regrutaciju mudžahedina je bio zadužen Jakup Asipi, hodža iz sela Slupčane, koji se školovao u Siriji. On je bio blizak saradnik vođstva paravojne ONA, danas rukovodstva vladinog koalicionog partnera Demokratske unije za integraciju. Asipi je doveo preko stotinu mudžahedina u Makedoniju, a u tome su mu pomagali Daut Haradinaj i Džezair Šaćiri.

U mudžahedinskom vodu 113. brigade hodža iz Slupčana se borio zajedno sa Šefćetom Krasnićijem, koji je prošlog meseca u akciji protiv radikalnih islamista bio uhapšen na Kosovu.

Komadant mudžahedina je bio Ferid Selimi, a njegov zamenik Bećir Halimi, koji je pre par godina bio uhapšen, pa oslobođen u Skoplju pod sumnjom da je sarađivao sa Al Kaidom.

Iako je nakon završetka vojnog konflikta najveći broj mudžahedina napustio Makedoniju, jedan broj ih je ipak ostao. Među njima je i Jakup Asipi, koji sa sledbenicima mudžahedina i dalje aktivno propagira i širi radikalni islam.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here