EPA-EFE/MICK TSIKAS

Upravni odbor Banke državnih rezervi (RBA) se pre dve nedelje dvoumio da li da ponovo podigne gotovinsku stopu ili ne, imajući u vidu sve veće pritiske troškova života na domaćinstva.

Međutim, prevagnuo je strah da bi se inflacija mogla ukoreniti, te su se tada odlučili za višu kamatnu stopu.

Sem toga, RBA smatra da stopa nezaposlenosti u Australiji treba da se poveća sa sadašnjih 3,6 odsto na 4,5 odsto, i da će upravo više kamatne stope tome doprineti.

Zamenica guvernera RBA Mišel Bulok rekla je da su mnogi radnici imali koristi od velikog broja novih radnih mesta, a malo kandidata, ali je trenutna stopa zaposlenosti verovatno suviše visoka i doprinosi inflaciji.

Prema njenim rečima, cilj RBA je da vrati tržište rada u bolju ravnotežu između ponude i tražnje za radnom snagom, a to će se postići usporavanjem tempa zapošljavanja i privredne aktivnosti na neko vreme, uz povećanje stope.

Kada je 6. juna, Odbor RBA odlučio da 12. put poveća kamatu na 4,1 odsto, ujedno je zaključio da ako se ne suoči sa inflacijom, agresivnija akcija povećanja stope može da dovede do naglog rasta nezaposlenosti.

Osim toga, RBA je bila zabrinuta i zbog nedavnog oporavka cena nekretnina, što bi moglo da poveća potrošnju građana tokom naredne godine.

Inače, Bulok je rekla da su izgledi za dalje povećanje plata zaposlenih veliki i da je stepen promene posla visok, a to otežava život poslodavcima i preti da poveća inflaciju.

Prema prognozi RBA stopa nezaposlenosti bi trebalo da poraste na 4,5 odsto do kraja 2024.

– Naš cilj je da vratimo tržište rada, a time i tržište roba i usluga, na nivo koji je u skladu s punom zaposlenošću – istakla je Bulok, dodajući da to može da se postigne ako zaposlenost i privreda neko vreme budu generalno rasle ispod trenda.

Inače, „puna zaposlenost“ se generalno odnosi na situaciju u kojoj ljudi koji žele posao mogu da ga pronađu bez potrebe da dugo traže i kada dobiju željene sate.

Tržište rada

Prema ranijim procenama, tržište rada Australije je bilo u punoj zaposlenosti sredinom 1990-ih, kada je stopa nezaposlenosti bila oko sedam odsto. Sve do 2017. godine tržište rada verovatno je bilo u punoj zaposlenosti i sa stopom nezaposlenosti od pet odsto.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here