Recikliraj mobilni telefon zbog srebra i zlata

0

U svetu je u 2008. godini prodato 1,2 milijarde mobilnih telefona i skoro 300 miliona kompjutera. Pritom je vek trajanja tih uređaja relativno kratak. Na tržište stalno izlaze novi, brži i bolji uređaji. Ponuda je zaista velika, a kupcima se neprestano sugeriše da idu u korak s vremenom i nabave najnoviji model.

 

 

Međutim, šta se dešava kada i ti najnoviji i najbolji uređaji nakon godinu ili godinu ipo dana zastare, jer su na tržište izašli još bolji i noviji mobilni telefoni? Treba dobro razmisliti kuda sa starim mobilnim telefonom, jer je sastav tih uređaja prilično komplikovan, objašnjava za nemački državni radio "Dojče vele" Stefen Holcman iz nemačke organizacije za zaštitu životne sredine "Dojče Umveltilfe".

"Unutar plastičnog kućišta se nalazi dosta elektronike, veoma komplikovana sitna elektronika, koja se sastoji od vrednih materijala poput bakra, zlata, ali i veoma retkih metala kao što su iridijum i kobalt", kaže Holcman.

UN upozorava da bi se količina elektronskog otpada u Indiji do 2020. godine mogla upetostručiti. Mnoge organizacije za zaštitu životne sredine stoga traže od proizvođača da garantuju korisnicima da će uzeti natrag i reciklirati uređaj kad ostari.

 

Organizacija "Dojče Umveltilfe" je u Nemačkoj pre osam godina zajedno s telekomunikacijskim koncernom T-Mobile pokrenula akciju skupljanja starih mobilnih telefona. Korisnici mogu besplatno da pošalju stari uređaj da bi se stručno reciklirao. A time se štede i dragoceni prirodni resursi. Na primer, za dobijanje jedne tone bakra, inače je potrebno obraditi oko 1.000 tona kamenja. Ta tona bakra bi se isto tako mogla dobiti i recikliranjem 14 tona elektrootpada.

 

U Švedskoj se već nekoliko godina organizovano recikliraju stari mobilni telefoni i kompjuteri. Od jedne tone starih mobilnih telefona se tako može dobiti oko jedan kilogram srebra i 300 grama zlata. Podaci su organizacije "Otpad Švedska".

Jan-Olof Erekson je direktor preduzeća EI-Kretsen, koje skuplja i reciklira takve stare uređaje. On, takođe, potvrđuje da se unutar mobilnog telefona krije puno plemenith metala.

"Gradski zlatni rudnik je danas zamenio onaj ispod zemlje. Na taj način se iskorišćavaju već postojeći resursi, jer materijal može više puta cirkulisati", navodi Erekson.

Ali, ne rade to svi tako kao Šveđani. Mnogi stare mobilne telfone i kompjutere izvoze u zemlje u razvoju, gđe se elektronski otpad zatim gomila. Te zemlje nemaju potrebne uređaje za recikliranje, pa tako ne mogu ni iskoristiti srebro i zlato koje se krije u starim uređajima.

Pametno bi, međutim, takođe, bilo kad bismo izbegli gomilanje elektrootpada i koristili svoje uređaje što duže, a ne svake godine nabavljali novi mobilni telefon, zaključuje nemački radio.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here