Reforme će izazvati tektonske poremećaje

0

Građani će biti najbolji sudija: Branko Ružić 

 

– To je laskavo priznanje i bila je osnovna kultura da se pojavim u Sarajevu. Smatram da je BiH politička vododelnica u pogledu evropeizacije čitavog regiona i da će na tom ispitu čitav region imati određene pozitivne ili negativne konsekvence.


Šta ćete kao poslanik raditi na planu evropskih integracija Srbije i regiona?

– Nije to ništa novo, godinama sam član Odbora za evropske integracije, a imajući u vidu da je sam proces u zamahu, imaćemo veliki broj zakonskih predloga koje moramo upodobiti sa zakonodavstvom EU. Oni sežu u mnoge sfere društvenog života kojesu od vitalnog interesa po građanke i građane Srbije. Biće mnogo posla za sve narodne poslanike.

 

Srbija je za samo nedelju dana imala dve visoke posete iz Brisela. Kako vidite to i najavu da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena do kraja godine?

– Posete Ketrin Ešton i Štefana Filea jasan su signal podrške i očekivanja Brisela da se put evropskih integracija nastavi ovim ritmom i na identičan način. Ovo više nisu vremena velikih pohvala, ovo su vremena u kojima ćemo zaista videti da li smo predisponirani da uradimo ono na što smo se obavezali zbog našeg interesa. I da vidimo da li ćemo biti u mogućnosti da se uhvatimo u koštac sa najvećim izazovom, mentalitetom građanki i građana, ali i pojedinih visokorangiranih političara koji ponekad imaju širok spektar velikih reči o EU, a u praksi se ponašaju drugačije.


Spoljne okolnosti su povoljne, a kako unutrašnje sa teškim reformama mogu uticati na opredeljenje građana?

-Reforme će izazvati ne tektonske poremećaje, ali negativne efekte, to je sasvim logično i prirodno. Potrebno je mnogo političke mudrosti, pragmatičnog pristupa koji ne manjka ni premijeru ni prvom potpredsedniku, za sagledavanje objektivne slike o tome šta su benefiti koje možemo izvući a da ne ugrozimo socijalno-ekonomsku stabilnost društva. Niko nije mađioničar i teško će biti Vladi da kormilaritim brodom, ali siguran sam da će uspeti da nas uvede u bezbednu luku, sada je jedinstvena prilika jer pored legitimiteta postoje politička volja, želja i jasan program kako reforme spovesti.

 

Građani i građanke su vrhovni sudija i brzo će imati prilike da sagledaju koliko je ta nekakva štetnost dugoročno pozitivna i po njih same, pa je važno paralelno sa vođenjem reformi objašnjavati šta su benefiti od reformisanja društva i nikako ne povezivati bolne ekonomske reforme sa približavanjem EU, jer nije EU ta koja je dovela do toga da mi doživimo ekonomski sunovrat. To smo uradili mi. Mislim na generacije političara koji se nisu snalazili ni u čemu sem da sprovode socijalno nepravednu i ekonomski neutemeljenu privatizaciju od 2001. To je ono što je dovelo do armije nezaposlenih, do visokog stepena korupcije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here