Lična arhiva
Planinari u pohodu na Morič

Prvi prolećni dani su po pravilu rezervisani za boravak u prirodi i uživanje u darovima koje ona ima da ponudi. Tako je u prethodnom periodu, bilo i na jugu Srbije.

Planinarsko društvo “Morič” iz Vlasotinca, uz podršku Turističke organizacije iste opštine, i ove godine je organizovalo tradicionalnu planinarsku akciju pod nazivom “Mart na Moriču”. Radi se o svojevrsnoj ekspediciji na obližnje brdo, ali je ovaj, šesnaesti po redu uspon, pokazao da interesovanje raste iz godine u godinu. Kao i prethodnih godina, okupljanje planinara bilo je na platou ispred zgrade opštine u Vlasotincu.

Okupljanje ispred zgrade opštine

Tradicija u nastajanju

I ovoga puta okupio se veliki broj planinara, kako iz zemlje, tako i iz regiona. Po procenama organizatora bilo je preko 400 ljubitelja pešačenja u planinskim delovima Srbije. Oni su stigli iz mnogih mesta širom Srbije i Balkana. Tu su se, pored Vlasotinca i Leskovca, našli i Šabac, Velika Plana, Niš, Smederevo, Gadžin Han, Jagodina, a planinari su stigli i iz Hrvatske, Bugarske i Severne Makedonije. Učestvovalo je četrdesetak planinarskih društava i udruženja.

U ime Turističke organizacije Vlasotince prisutne avanturiste je pozdravila Sanja Stojiljković.

Odmor uz hranu i piće

Veliki trud

– Želim da izrazim veliku zahvalnost Planinarskom društvu “Morič” na zalaganju i velikom trudu da ovu manifestaciju isplanira i organizuje po šesnaesti put. Okupili smo se u ovako velikom broju, jer nas sve povezuje istinska i iskrena ljubav prema prirodi, planini, pešačenju i generalno, aktivnostima u prirodi. Zajedničkim snagama se, takođe, i trudimo da iste te lepote prirode koje nas mame i inspirišu, sačuvamo od zagađenja i uništenja – rekla je Sanja Stojiljković.

Kolona prošla kroz Vlasotince

Tradicionalnu manifestaciju ove godine otvorio je Dalibor Momčilović, generalni sekretar Sportskog saveza, poželevši planinarima dobrodošlicu, dobro druženje i lepe utiske iz ovog dela Srbije. Ako je suditi po dobrom raspoloženju kojim su zračili prisutni, izgleda da su se ove želje i ispunile.

Šetači stigli na cilj

Za sve uzraste

Brdo Morič se nalazi na 877 metara nadmorske visine, a ukupna dužina staze, odnosno, uspona je 12 kilometara. Sama staza je, planinarskim rečnikom objašnjena, srednje zahtevna, tako da je mogu savladati sve generacije planinara.

Veliko interesovanje

Sve prisutne planinare je u ime Planinarskog društva “Morič” pozdravila Milica Cvetković, zahvalivši im na dolasku iz raznih krajeva Srbije. Ona je takođe ukazala na neke bitne momente iz šesnaest godina duge istorije ove manifestacije, uz iskazivanje velikog zadovoljstva što za akciju vlada sve veće interesovanje iz godine u godinu. Uostalom, broj prisutnih planinara koji su ove godine bili u Vlasotincu svedoči da je to slučaj.

Besplatan ručak

Planinari su krenuli putem preko Starog groblja, Brezovice, Samarnice, Moriča, mahala Zdravkovci i Karakaši do planinarskog doma u Lopušnji i mahali Kopilanci, gde je tradicionalno za sve učesnike organizovan besplatan ručak. Ceo uspon je pratila dobra atmosfera, začinjena hranom i pićem, uz poštovanje planinarskih običaja, ali i prirode, kojoj se, na kraju krajeva, i duguje čitav užitak.