pixabay.com

Cene polise osiguranja od autoodgovornosti vraćene su od petka, 26. avgusta na nivo koji je važio do početka avgusta.

To u praksi znači da vlasnici automobila registraciju vozila ponovo plaćaju po cenama koje su važile do 1. avgusta, jer je od tada polisa osiguranja od autoodgovornosti poskupela u proseku za 22 odsto. Vlasnici vozila, koji su prethodnih 25 dana registraciju plaćali skuplje za uvećani iznos polise osiguranja od autoodgovornosti, biće obeštećeni i njima će ta razlika biti vraćena, ali se još uvek ne zna tačno na koji način.

Cene polise osigurana od autoodgovornosti vraćaju se na prethodni nivo, jer je Narodna banka Srbije (NBS) to naložila osiguravajućim društvima. Kako je navela NBS u saopštenju, u skladu s podacima kojima raspolaže, utvrđeno je da je povećanje tarife premija na tržištu bilo neopravdano, imajući u vidu visoku profitabilnost ove tarife osiguranja, veoma povoljan pokazatelj odnosa šteta i premije, kao i ukupan pozitivni odnos poslovno-funkcionalnih prihoda i rashoda.

Centralna banka Srbije očekuju da društva za osiguranje bez odlaganja obaveste ugovarače osiguranja o roku i načinu na koji će izvršiti povraćaj novca. NBS je zapretila pokretanjem nadzora protiv onih društava za osiguranje koja nastave sa naplatom neopravdano povećanih premija uz primenu drugih sankcija prema društvu za osiguranje, odnosno odgovornim licima.

U saopštenju se ističe i da je na vanrednoj sednici Izvršnog odbora NBS-a usvojen propis kojim se onemogućava da se ovakve okolnosti u budućnosti ponove, a to znači da će u ubuduće društva za osiguranje 60 dana pre planiranog povećanja obaveštavati NBS o nameri promene tarife premija, uz dostavljanje dokumenata kojima je utvrđena opravdanost te promene. Predviđen je i viši stepen odgovornosti članova uprave i ovlašćenih u društvima za osiguranje koji učestvuju u donošenju navedenih odluka.