pixabay.com

U nemačkoj privredi vlada uzbuna. Od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini, posledice zavisnosti od uvoza prirodnog gasa postale su očigledne. Cene energije su eksplodirale, a one se ni kratkoročno ni srednjoročno neće vratiti na nivo koji je zahvaljujući jeftinom gasu iz Rusije, decenijama uziman kao nešto što se podrazumeva, piše Dojče vele.

Slična situacija se podrazumevala i u snabdevanju metalima i industrijskim mineralima.

– U slučaju retkih mineralnih sirovina, kao što su retki zemni metali, zavisnost, i to naročito od Kine, već sada je mnogo veća od nekadašnje zavisnosti Nemačke od ruskih izvora energije – upozorio je predsednik BDI Zigfrid Rusvurm na kongresu o sirovinama u Berlinu.

Zaustavljanje isporuke bi, kako je rekao, i odmah i dalekosežno pogodilo nemačku industriju.

Retki metali nalaze se u rudnim naslagama i u njih spadaju različiti hemijski elementi.

Njihova glavna nalazišta nalaze se u Kini, SAD, Rusiji i Australiji, ali i u Kanadi, Indiji, Južnoafričkoj Republici i jugoistočnoj Aziji. Ti minerali se nazivaju “retki”, jer se ne pojavljuju često u koncentracijama i kombinacijama koje rudarenje čine ekonomski opravdanim.

Osim toga, procesi otapanja i odvajanja pojedinih elemenata su zahtevni i ekološki problematični zbog upotrebe neophodnih hemikalija, navodi DV.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here