Rezultat testa čekali 11 dana

0
Kronen cajtung
Danima u samoizolaciji: Aleksandar, Neša i Gordana

Iako je prošlo više od godinu dana od pojave prvih slučajeva zaraze koronavirusom u Austriji i danas postoje problemi sa PCR testiranjem.

Dešava se da na rezultate testa građani čekaju više dana, a to je pogubno imajući u vidu da, dok ne dobiju rezultat, ako su pozitivni a ne osećaju simptome, mogu da zaraze veliki broj rođaka, prijatelja, kolega, poznanika.

Vrlo negativno iskustvo doživeli su Gordana V. i njen suprug Neša koji su 11 dana čekali na rezultat PCR testiranja.

Tek posle brojnih telefonskih poziva i uzimanja uzoraka u tri navrata porodica je saznala da je pozitivna na korona virus. Prema vlastima Beča jedan uzorak nije bio dobar za analizu, a jedan je nestao.

Gordana, Neša i njihov sin Aleksandar nalaze se već 11 dana u samoizolaciji.

Sve je počelo kada su Gordana i Neša išli na antigenski test 4. marta i kada je Nešin test bio pozitivan. Zbog toga je sprovedeno PCR testiranje, a rezultat nije stigao kako je obećano u roku od dva dana.

Pozivali su nadležne i dobijali informacije da još nema nalaza, čak i odgovor da treba da zakažu novi termin za testiranje. Gordana je, kao i ostali članovi porodice već imala simptome, kao što su temperatura i bol u grlu. Tek 9. marta je jedan mobilni tim došao da ih ponovo testira. Međutim, ni tada nisu dobili rezultat. Pa je 12. marta novi tim došao da ih ponovo testira. Tek-tada je testiranje “uspelo” i porodica je 15. marta dobila pozitivan rezultat.

To dugo čekanje stvorilo je ne samo zdravstvene probleme, već i probleme sa poslodavcem, jer bez rezultata testa nisu mogli da dobiju odluku o karantinu.

“Nažalost, kod prve probe nije bilo dovoljno uzorka. Kod drugog testiranja je uzorak nestao”, navode iz Beča uz žaljenje zbog ovih događaja.