Pixabay.com

Najave i upozorenja stižu iz RHMZ – očekuju se kiša i sneg, praćeni vetrom, ali krajem nedelje očekuje se nagli porast temperature.

Kako je najavio RHMZ, u drugom delu noći i sutra očekuje se jače naoblačenje s kišom. Duvaće jak južni i jugozapadni vetar, naročito na planinama, a u košavskom području jak jugoistočni vetar sa udarima olujne jačine na jugu Banata (od 85 do 100 km/h).

Priliv toplijeg vazduha, ali i temperaturna inverzija u plitkom sloju atmosfere (najizraženija u Timočkoj Krajini, kao i po kotlinama i u brdsko-planinskim predelima istočne i jugozapadne Srbije) usloviće u tim oblastima mešovite padavine: sneg i kišu, koja će se lediti na tlu. Vetar će posle podne i uveče biti u skretanju na severozapadni.

U sredu ujutro i delom pre podne slabe mešovite padavine (kiša i sneg) očekuju se ponegde i u Vojvodini i na području Beograda, ali će tokom dana uslediti postepeno razvedravanje.

Već u četvrtak nakon jutarnjeg mraza, -5 do 0 stepeni, tokom dana će biti toplije, od četiri stepena na istoku do 13 na zapadu Srbije. Počeće ponovo da duva jak južni i jugozapadni vetar. Najtoplije će biti u petak sa dnevnim maksimumima od 14 do 22 stepena, a u Timočkoj Krajini oko pet stepeni uz intenzivno topljenje snega u planinskim predelima u kombinaciji sa jakim vetrom. U toku noći novo naoblačenje s kišom, koja će padati i na planinama.

U Timočkoj Krajini, kao i u brdsko-planinskim predelima i po kotlinama u utorak se očekuju mešovite padavine: sneg i kiša, koja će se mestimično lediti na tlu, upozorio je RHMZ. U košavskom području (naročito na jugu Banata) i na planinama duvaće jak i olujni vetar, naročito u prvom delu dana, u Beogradu sa udarima do oko 60 km/h, a na jugu Banata i od 85 do 100 km/h.

RHMZ je upozorio i da se za vikend očekuje nagli porast temperature u većini mesta. Na planinama intenzivno topljenje snega u kombinaciji sa jakim južnim vetrom. U toku noći, u subotu ujutro i pre podne topljenju će dodatno doprineti kiša (intenzivnija na zapadu i jugu Srbije – od 10 do 30 mm za 12 h).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here