Rimski novčići vraćeni Srbiji

0

Protić i Ralević sa Švajcarcima na primopredaji novčića
 

Primopredaja je obavljena između Izabel Šaso, direktorke Saveznog ureda za kulturu, i ambasadora Milana St. Protića, i u prisustvu predstavnika Ureda, Bena Vidmera, šefa Službe za međunarodni transfer kulturnih dobara kao i Savezne uprave carine Švajcarske, te Saveznog departmana pravde i policije.

 

Direktorka Šaso je istakla značaj odlične saradnje Srbije i Švajcarske u ovom poslu, kao i poseban značaj povraćaja kulturnih dobara prostoru sa koga potiču.

 

Uskoro u postavci muzeja

– Reakcija na obe strane pokazala je privrženost nadležnih da se u kratkom roku utvrde činjenice i uspostavi kanal komunikacije, te na kraju obavi sama primopredaja rimskih novčića. Oni će naći svoje pravo mesto u muzejskim postavkama u Srbiji – kazao je između ostalog ambasador Republike Srbije u Bernu dr Milan St. Protić.

– Odvojeni od svoje istorijske i kulturne sredine, ovi rimski novčići ne bi mogli da predstavljaju veliku materijalnu vrednost za onoga koji ih je ukrao ili preneo u Švajcarsku, ali imaju ogromnu istorijsku i kulturnu vrednost prostora sa koga potiču – rekla je Šaso.

 

Rimski novčići pripadaju Srbiji

Podsetila je da je Švajcarska vrlo frekventno crno tržište kulturnih dobara, ali da nadležni organi odlično rade svoj posao i imaju razgranatu saradnju sa mnogim zemljama. Podvukla je i značaj koji i Švajcarska i Srbija pridaju saradnji u okviru Unesko konvencije iz 1970. koja tretira pitanja transfera kulturnih dobara i borbe protiv ilegalne trgovine, čime obe zemlje potvrđuju svoju privrženost zaštiti kulturne baštine.

Ambasador Protić se zahvalio švajcarskoj strani na akciji i pohvalio saradnju dve strane u ovom i sličnim slučajevima.

Primopredaju novčića su pratili mnogi mediji, među njima i najtiražniji dnevni list dijaspore "Vesti".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here