Rođeni advokat od poverenja

0

Stekao poverenje: Danko Borković u svojoj kancelariji 

 

A Danko je baš to. Rodom iz Sarajeva, a živeo i u Zemunu, on u startu ima dva završena fakulteta. Treći, Stetson University iz Gulforta završio je u rekordnom vremenu sa najboljim ocenama 2002. godine. Još kao sedmogodišnjak sa gitarom na leđima, prevaljujući nemalu deonicu iz centra Sarajeva do Ilidže, skretao je pažnju na sebe. Oduvek najviši u razredu bio je prosto upućen na košarkaški teren. Tako je lopta sve češće u rukama snažnog dečaka na uštrp gitare, ali ih knjiga obe pobeđuje. Glad za znanjem bila je jača.

 

Kada su prošle bezbrižne godine skijanja po olimpijskim stazama i kupanja na plavom Jadranu, stižu ratne devedesete. U minut do 12 sa sestrom Ivanom i majkom Gordanom, profesorkom književnosti, napušta Sarajevo i seli se za Beograd. Otac, inžinjer Pera ostaje u gradu da sačuva imovinu. Deli sudbinu svih Sarajlija i kao Srbin biva primoran na prinudni trogodišnji rad. U Beogradu Danka čudi neobičan mir za prestonicu tih nemirnih godina.

– Oduvek sam želeo Ameriku i Floridu – objašnjava Danko odluku da nagovori familiju da zatraže iseljeničku vizu. – Od nule smo počeli – setno se seća advokat Borković.

Onako korpulentan odmah je dobio posao u magacinu da pretura i premešta robu sa mesta na mesto. Ubrzo kada ga je zabolela kičma shvata da mora preuzeti sudbinu u svoje ruke. Brzo napreduje. Završava koledž i dobija posao menadžera u rent-a-car agenciji.

– Selio sam ljude jer znam kako se to radi. I to sam radio.

 

Bez izgubljenih slučajeva

Nedavno je mlada Sandra iz Beograda, studentkinja iz "Boca ratona" na Floridi, imala sudar sa nesavesnim vozačem. Očigledno kriv za udes, uspaničeni vozač je bezobzirno pobegao sa lica mesta. Ali, uz Dankovu pomoć stigla ga je ruka pravde. Nadoknađeni su troškovi saniranja povrede i sva šteta naneta na kolima istraumirane devojke.
– Najveća mi je satisfakcija kada slučaj rešimo na zadovoljstvo već oštećene i povređene stranke. Melem za dušu posle detaljne fizikalne rehabilitacije – govori advokat, koji zasad nema nijedan nerešen ili izgubljen slučaj.

Agent poznatog osiguravajućeg društva postaje između 300 kandidata. Tu je ispekao zanat i otvara advokatsku kancelariju u obližnjem St. Piterzburgu. Specijalizovao se da zastupa povređene u automobilskim nesrećama. Kod njega dolaze bivši sugrađani iz regiona nekadašnje SFRJ bez ikakvih predrasuda. Ne samo da im je lakše zbog jezičkih barijera, već i zbog Dankovog specifičnog razumevanja i poznavanja karaktera i golgote koju su prošli naši ljudi. I njega i njih u Ameriku je poterala ratna muka i kriza 90-ih. Ali od kuknjave nema vajde.

 

Dedinim stopama: Sima Marjanac
 

Naša uobičajena uzrečica "nema problema" govori upravo i u domenu advokatskog posla da će sve zakonske zavrzlame biti uspešno savladane. Taj optimizam koji širi korpulentni Srbin, visok skoro dva metra, svojim osmehom i stiskom ruke je razlog više da mu poklonimo poverenje. Voli naš čovek kada dobije pravu informaciju šta sigurno može da očekuje od pravosuđa, a zašta mu predstoji borba sa paragrafima i nužno strpljenje. Lakše se tada podnosi muka koja ga je naterala da zatraži pomoć od vrhunskog advokata.

 

Deda, Pašićev poslanik

Danko ponosno podseća na svog dedu Simu Marjanca, koji je bio u vladi Nikole Pašića od 1931. godine. Inače, nekada člana Skupštine Kraljevine Jugoslavije za srez Jajce, veleposednika i trgovaca. Kao ugledni Srbin, popularan u narodu, bio je potencijalna opasnost za NDH. Sima je uhapšen i ubijen od strane ustaša kod Banjaluke 1941. Sudeći po animatorskim i intelektualnim sposobnostima advokata Danka Borkovića, očigledno je da iver ne pada daleko od klade.

– Svaki sledeći slučaj mi je najvažniji jer ne želim da pokvarim impozantan skor – govori sa zadovoljnim smeškom u maniru bokserskog šampiona apsolutne kategorije, jer je borac bez mane i straha.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here