EPA/Adam S. Davis
Ilon Mask

Šef “Roskosmosa” Dmitrij Rogozin pozvao je da se ne preuveličava uloga uspešnog testiranja broda “Kru dragon” kompanije “Spejsk iks” Ilona Maska i predložio je američkim kolegama da pokušaju da obore ruske rekorde.

– To što se pojavio “Kru dragon” i to što je prošao testiranja, ako izuzmemo svu američku propagandu da su oni svetski lideri… Zbog čega su svetski lideri? Deset godina ih nije bilo na vidiku, a sada lete kao što smo i mi leteli. Neka sada probaju da lete brzinom kojom mi letimo. Mislim da ‘Kru dragon’ nije u stanju da doleti do Međunarodne svemirske stanice za tri sata – smatra Rogozin.

Prema njegovim rečima, „Kru dragon“ kompanije „Spejs iks“ i budući „Starlajner“ kompanije „Boing“ su prostraniji i udobniji, ali su u stvari pandani ruskog „Sojuza MS“.

– To je korak napred, ali da li nam je potrebno da pravimo takav svemirski brod? Ne, naravno. Nama takva letelica nije potrebna – rekao je šef „Roskosmosa“.

Ranije je ruski teretni svemirski brod „Progres MS-15“ postavio rekord u brzini kojom je stigao do Međunarodne svemirske stanice. Vreme putovanja trajalo je 3:18:31 časova.

Svemirski brod „Kru dragon“ poleteo je krajem maja. Na Međunarodnu svemirsku stanicu je prevezla astronaute NASA, koji su proveli u orbiti dva meseca, a zatim se vratili na Zemlju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here