RS: Pozivaju na likvidaciju Dodika!

0

 Prikazivanje Dodika kao naciste je poziv za njegovu likvidaciju: Nikola Špirić o objavljivanju spornog video snimka
 

"Objava ovog snimka apsolutni je poziv na linč. Upoređivanje Dodika, Špirića, Radojičića, Radmanovića, Vasića s nacistima je poziv na fizičku likvidaciju. Ne daj bože da se nekom nešto desi, ali ako do toga dođe, ovaj put adresa odgovornih je poznata, za razliku od svih dosadašnjih anonimnih pretnji s kojima se svi mi koji radimo ovaj posao suočavamo", rekao je Špirić.

 

On je dodao da mu je neshvatljivo da toliki talas mržnje dolazi od javnog emitera.

"Ko mržnju kreira – od mržnje i strada. Nosim ime po ljudima čije kosti i danas potražuju i koji su skončali u logorima fašizma i od toga nikad nisam pravio politiku. Tražiti u Dodikovim, Radmanovićevim, Radojičićevim, Vasićevim i mojim venama nacističke krvi moralno je posrnuće i za svaku osudu", istakao je Špirić i dodao da je teže od toga ponašanje i ćutanje bitnih institucija u BiH kao što je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), Veća za štampu i ostalih institucija koje je po ovom pitanju trebalo da se oglase.

 

Ombudsmani traže istragu

Ombudsmani BiH zatražili su od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) da izvrši istragu o prilogu Federalne televizije (FTV).

"U konkretnom slučaju objavu video-klipa preneo je jedan od javnih emitera za čiji nadzor je nadležan RAK i ombudsmani BiH traže da ova institucija, u skladu sa zakonom, izvrši istragu", saopšteno je iz ove institucije.

"Kad pomenete nacizam, u meni se bude negativna osećanja, a možete da zamislite ljude koji imaju manje tolerancije i razumevanja. Ovo je poziv na likvidaciju", rekao je Špirić.

U RAK-u navode da još nisu pregledali snimak i još jednom ponovili da nisu zvanično dobili prigovor na spomenuti prilog.

Predsedavajući Saveta ministara BiH izrazio je nadu da će institucije BiH biti na visini zadatka i pravilno se postaviti na tu vrstu izazova. On je ukazao da je, najblaže rečeno, simptomatično i ćutanje međunarodnih mentora koji su u BiH pomagali demokratizaciji medija.

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, rekao je da prilog nije video.

"Ali ako je tačno da se jedan političar upoređuje sa Adolfom Hitlerom, za mene je to neprihvatljivo",  rekao je Incko.

U političkom magazinu "60 minuta" emitovan je prilog preuzet s internet portala "Ju tjub" pod naslovom "Vidimo se u Bileći", u kom je Dodik prikazan kao Hitler. Urednik emisije Bakir Hadžiomerović kaže da ne razume oko čega se digla "tolika frka".

"Onaj ko je gledao emisiju zna da smo se potpuno ogradili od tog priloga, pošto je preuzet sa "Ju tjuba". To smo prikazali kao satirični dodatak i nije mi jasno zašto se ljute. Meni je sve ovo simpatično", poručuje Hadžiomerović.

Osuda iz RS

Političke partije u RS osudile su prikazivanje ovog snimka rečima da to vodi nepotrebnom zaoštravanju tenzija.

 

Rajko Vasić, generalni sekretar SNSD-a, rekao je da je ovaj prilog logični naredni korak Sarajeva da nakon prikazivanja RS kao genocidne tvorevine pošalje poruku Srbima da su nepoželjni u BiH.

 

I Slobodan Nagradić iz PDP-a kaže da je prikazani snimak za svaku osudu i da za to nema opravdanja.

 

Dragutin Rodić iz DNS-a rekao je da je zaprepašćujuće da jedan javni emiter emituje ovakve snimke. Saša Čudić iz SP-a kaže da je ta partija zaprepašćena da se bilo kakva obeležja fašizma dovode u kontekst BiH u 21. veku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here