Foto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Najbolji teniser sveta Novak Đoković pobedom nad Kasperom Rudom od 2:0 (/:6, 6:2) startovao je u Zelenoj grupi Završnog turnira u Torinu. 

Novak je imao mnogo problema na stertu, pa je posle 30:0 došao u situaciju da juri prednost Ruda koji dolazi do brejka. U nastavku, vodila se velika borba, a Rud je poveo sa 3:1.

Ipak, od tog momenta, Novak je zaigrao mnogo bolje i uspeo da vrati brejk i vrati se u set za 3:3. Do kraja seta, vodila se velika borba, a kako brejkova nije bilo, ušlo se u taj-brejk u kojem se Novak bolje snašao za 1:0 u setovima.

U nastavku, Novak je zaigrao onako kako ume i odmah napravio brejk koji je potvrdio, da bi do kraja napravio još jedan za ubedljivo vođstvo i pobedu.

TOK MEČA: NOVAK ĐOKOVIĆ – KASPER RUD 2:0 (7:6, 6:2)

II Set

6:2 – Pobeda Đokovića!

4:1 – Brejk Đokovića! Ponovo je Novak odigrao odlično i posle 40:30 došao do druge brejk lopte. 

3:1 – Obojica tenisera osvajaju gem na svoj servis.

2:0 – Novak igra odlično. Potvrdio je brejk i sada ima ubeldjivu prednost u drugom setu.

1:0 – Brejk Đokovića! Novak je odmah napravio brejk.

I Set

Taj-brejk

7:6 – Novak osvaja prvi set!

6:6 – Igra se taj brejk

6:5 Sada Novak “surov” na servisu

Još jednom je servis gem završio as udarcima prvi reket planete. Mnogo uzbudljivije je u gemovima Norvežanina, pošto Đoković praktično sada ne gubi poene.

5:5 Rud je spasao dve set lopte!

Komplikovan polu-volej Ruda posle riterna Đokovića, izašao je srpski as na mrežu i pogodio pasing za 15:15. Rud je promašio forhend po paraleli, iako je prethodno uhvatio Novaka na „krivoj nozi“. Novak je poveo 15:30, ali onda bekhend ritern ne prolazi za 30:30.

Norvežanin je „preživeo“ svoj rizičan forhend koji je milimetrima bio na liniji i u nastavku poena je došao do smeča za 40:30. Novak je došao do „đusa“ strpljivim poenom i forhendima kojima je naterao protivnika na grešku za 40:40.Rud je promašio forhend po paraleli posle sjajne defanzive Đokovića za prvu set loptu.

Pogodio je mrežu i nije je iskoristio, ali je onda u sledećem poenu doveo rivala do ludila. Definitivno najbolji poen u meču dobio je nekolicinom nadljudskih odbrana i Rud je popustio. Ipak, odservirao je dva asa i to mu je pomoglo da se izvuče.

5:4 Novak umalo zakomplikovao život

Sada tri uzastopna poena za Đokovića, pre nego je prebacio osnovnu liniju za 40:15. Ubrzo je odigrao nekontrolisan bekhend koji je otišao i pored i podalje od terena za 40:30. Baš tada se „pojavio“ novi as za gem.

4:4 Rud izjednačio sa tri uzastopna asa

Prva dva poena u osmom gemu podeljena su između dvojice igrača, u trećem je Rud imao sreće i pogodio je peti put vrh mreže i četvrti put mu je on pomogao da loptica ne izađe van. Posle ponovljenog servisa je pogodio as, što je uradio i u poenu za 40:15 i za gem. Tri asa zaredom.

4:3 Preokret Novaka, “pali se mašina”

Samo 64 sekunde su mu bile potrebne da uglavnom servisima reši sedmi gem u meču. Rud je prebacivao lopticu preko osnovne linije i Đoković je došao do prve prednosti u meču.

3:3 Vraća Đoković brejk!

Dupla greška Ruda za kraj gema u kom je prvi put bio pod pritiskom. Pre toga je Kasper pogodio jedan dobar udarac posle servisa, ali je ostao na njemu. Pogodio je mrežu, nije pogađao udarce i pretrpeo je brejk.

2:3 Đoković mnogo sigurniji u svojim gemovima

Četiri osvojena poena bez mnogo muke, dobar servis, Novak je gađao linije i dopustio je Rudu da uzme samo jedan poen, ali ne i bilo kakvu šansu za nešto više od toga.

1:3 Odlična igra Norvežanina

Tuče Kasper iz bekhenda pasing šot za 30:15. Đoković je u tom gemu uzeo prvi poen. Rud je imao i sreće kada je pogodio vrh mreže, a loptica je pala u polje srpskog igrača. Novak je stigao da odigra skraćenu dijagonalu, Rud ju je „uhvatio“ i poentirao za 40:15.

Duplom greškom je „začinio“ gem do 40:30. Protivnik ga je častio svojom greškom, poslao je lopticu preko osnovne linije i Kasper je ponovo potvrdio brejk.

1:2 Probudio se Novak!

Umalo je Rud „ukrao“ poen udarcem iz punog trka, ali je njegova loptica završila iza osnovne linije Đokovićevog polja. Novak je izašao na mrežu uzeo još jedan viner, da bi posle novog dobrog prvog servisa osvojio svoj prvi gem u meču.

0:2 Rud je potvrdio brejk

Rud je ušao u meč mirno, osvojio dva prva poena, onda naredna dva izgubio, pogodivši jednom mrežu do 30:30. Izašao je napred i Novak je probao da ga lobuje, Kasper je uhvatio smeč i došao do 40:30. Servisom je potvrdio brejk.

0:1 Loš start Đokovića, brejk Ruda

Novak je odigrao servis-volej, probao da odigra još jedan. Rud je u drugom poenu meča bio primoran da isproba tviner, ali je Novak i tada volejem uzeo poen do 30:0, pre greške za 30:15 i jednog dobrog udarca Ruda za 30:30. Fantastičan forhend Novakovog rivala po dijagonali doneo mu je prvu brejk loptu u meču 30:40. Novak se okliznuo u poslednjem poenu, pogodio mrežu i to je brejk.

U 21.00 se igra meč Stefanos Cicipas – Andrej Rubljov, a prvog dana je kompletiran program crvene grupe.

Tu je Danil Medvedev pobedio Huberta Hurkača sa 2-1, Aleksandru Zverevu je Mateo Beretini predao meč dok je gubio sa 7:6, 1:0.

Đoković napada šesti završni Masters, poslednji put je bio šampion 2015. Ako osvoji titulu, izjednačiće se sa Rodžerom Federerom i zapečatiće još jednu bogatu stranicu teniske istorije.

Svojevremeno je vezao četiri titule završnog Mastersa, sada je favorit posle osvajanja Pariza. Nedavno je u Francuskoj postao rekorder sa 37 Mastersa, sada je prilika da godinu kruniše.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here