pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nedavne isporuke oružja iz Severne Koreje za Rusiju, koja vodi rat u Ukrajini, možda su uključivale balističke i prenosive protivvazdušne rakete kratkog dometa, pored artiljerijske municije, saopštila je danas vojska Južne Koreje.

Procena je usledila dan nakon što je Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje obavestila parlamentarni odbor da je Pjongjang poslao više od milion artiljerijskih metaka i drugog oružja u oko 10 pošiljki Rusiji od početka avgusta.

Vojni zvaničnik je saopštio da se procenjuje da je oko 2.000 kontejnera municije otpremljeno iz luke Rason na severoistoku Severne Koreje u Vladivostok, na ruskom Dalekom istoku, prenosi Kjodo.

U oktobru su Sjedinjene Države saopštile da je Severna Koreja isporučila više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije Rusiji između 7. septembra i 1. oktobra.

Južnokorejski vojni zvaničnik rekao je da su isporuke oružja iz Severne Koreje Rusiji u oktobru postale sve češće.

Postoje indicije da Severna Koreja isporučuje oružje Rusiji od sredine 2022. godine, rekao je zvaničnik, navodeći da su isporuke porasle nakon što se severnokorejski lider Kim Džong Un u septembru sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na ruskom Dalekom istoku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here