EPA/Olivier Hoslet
Jens Stoltenberg

Evropa i Sjedinjene Američke Države zajedno treba da štite postojeći svetski poredak za koji izazov predstavljaju Rusija i Kina – one pokušavaju da „prekroje pravila u skladu sa svojim interesima“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

– Evropa i SAD treba da štite postojeći svetski poredak, koji osporavaju autoritarni režimi Kine i Rusije, koji pokušavaju da izmene pravila u skladu sa svojim interesima – rekao je Stoltenberg na Minhenskoj konferenciji za bezbednost, koja se održava virtuelno.
Prema njegovim rečima, uspon Kine može imati posledice za kolektivnu bezbednost i saveznike, njihov prosperitet i način života.

– Zbog toga NATO treba da produbi saradnju sa svojim najbližim partnerima, Australijom i Japanom – konstatovao je generalni sekretar.

Zaštita poretka zasnovanog na pravilima počinje od zaštite naših vrednosti, dodao je on.

– Treba da jačamo naše demokratije, da štitimo naše institucije. Treba da pokažemo privrženost transatlantskoj solidarnosti ne samo rečima, nego i delima. S tim u vezi, radimo na agendi za budućnost saveznika. Treba da ojačamo naše jedinstvo, da ojačamo našu posvećenost kolektivnoj odbrani – istakao je Stoltenberg.

Ponovo je nabrojao pretnje sa kojima se, kako je kazao, suočavaju saveznici.

– Uspon Kine, teški sajber napadi, klimatske promene, destabilizujuće akcije Rusije, teroristička pretnja – precizirao je Stoltenberg, istakavši da je NATO jedinstvena platforma koja svakodnevno ujedinjuje Evropu i Severnu Ameriku i gde se saveznici mogu konsultovati po svim pitanjima, koja se tiču bezbednosti.

Ranije je Stoltenberg optužio Rusiju za agresivne akcije protiv njenih suseda i pozvao je da se jačaju veze između Evrope i Severne Amerike. Takođe je rekao da strateška koncepcija NATO-a od 2010. godine zahteva korekciju, pošto ne uzima u obzir napore Kine i pogoršanje odnosa sa Rusijom.

1 COMMENT

  1. Ulizico americka, kazes ovaj svetski poredak treba da ostane zato sto odgovara samo americi, neka ga promene i treba, onda za tvoj nato nema svrhe za postojanje ??? pisem malim slovima jer ste vec postali nebitni, vi ste ubice covevcanstva ??????????

  2. Bilo je i krajnje vreme da se menja.Kažeš štitite vaše vrednosti.Ako su ugnjetavanje,licemerje,genocid vaše vrednosti menjaj pod hitno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here