EPA/Pavlo Palamarchuk
Foto: Ilustracija

Ruski Gasprom obavestio je Poljsku da od srede ostaje bez ruskog gasa jer obustavlja isporuke preko gasovoda Jamal, potvrdila je poljska kompanija PGNiG.

Poljski premijer i ministarka za klimu saopštili su da je na to Poljska spremna.

– Spremni smo na potpun prekid isporuka ruskih sirovina. To važi kako za ugalj tako i za gas iz Rusije. Trenutno je popunjeno 86 odsto kapaciteta naših magacina gasa. Strategije diverzifikacije koje smo obavili omogućavaju nam da se osećamo bezbedno – kazala je ministarka za klimu Ana Moskva.

Premijer Mateuš Moravjecki, koji boravi u Berlinu, kazao je da je Poljska svesna da ostaje bez gasa iz Rusije.

– Stigle su nam pretnje od strane Rusije, od strane Gasproma. One su vezane za način plaćanja, Poljska poštuje ugovoreno pa Rusija možda želi tako da nas kazni. Poljska se već ranije pripremila za diverzifikaciju isporuka gasa. U stanju smo da obezbedimo domaćinstva – kazao je premijer Moravjecki.

Premijer je podsetio da je Poljska povezana interkonektorima sa gasovodima u Nemačkoj i Češkoj a da ima i terminal za LNG gas u Švinoujšću koji može da prima veće količine tečnog gasa.

Poljska vlada računa da neće imati problema sa snabdevanjem gasom i bez ruskog preko gasovoda Jamal sve do jeseni a tada bi već trebalo da bude dovršen i pušten u pogon gasovod iz Norveške Baltik pajp.

“Poljska već napravila krizni štab”

Kompanija “Gasprom” ranije danas je saopštila da Poljska mora 26. aprila da plati ruski gas po novoj šemi – u rubljama.

Portal Onet naveo je da je Poljska već napravila krizni štab i da je Rusija obustavila isporuke gasa Poljskoj.

Informaciju, prvo o značajnom smanjenju prenosa gasa, a potom i o njegovoj obustavi danas, Onet je nezvanično potvrdio kako u vladinim izvorima, tako i u poljskoj naftnoj i gasnoj industriji (PGNiG).

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je krajem marta saopštio da je potpisao ukaz kojim se Gaspromovim stranim kupcima iz tzv. neprijateljskih zemalja nalaže da plaćaju ruski gas samo u rubljama.

Kako se navodi, gas su morali da plate u rubljama pod pretnjom “zatvaranja slavine”. Većina zemalja Evropske unije, uključujući Poljsku i Nemačku, nije pristala na ovu meru.

“Spremni smo da postanemo potpuno nezavisni od isporuka ruskog gasa Poljskoj 2022. godine. Radovi koji se za ovu namenu izvode već šest godina završavaju se ove godine po planu i bez odlaganja”, rekao je vladin opunomoćenik za stratešku energetsku infrastrukturu Pjotr Naimski.

On je naveo da će ove godine, u oktobru, biti pušten u rad gasovod koji tu zemlju povezuje sa Norveškom.

U prvoj fazi proširen je gasni terminal. Ima kapacitet da primi 6,3 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here