EPA
Ruska mornarica

Grupa borbenih brodova i pomoćnih plovila Severne ruske flote započela je sa razmeštanjem u vodama Arktika i duž Severnog morskog puta, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

”U okviru obuke pripadnika vojnih komandnih centara Severne flote, arktičke ekspedicione snage flote u sastavu velikog protivpodmorničkog ratnog broda ”Viceadmiral Kulakov”, velikog amfibijskog jurišnog broda ”Aleksandar Otrakovski”, spasilačkog tegljača ”Altaj” i tankera ”Sergej Osipov” je otpočeo svoje raspoređivanje preko mora Severnog ledenog okeana i duž Severnog morskog puta”, saopštilo je Ministarstvo putem Telegram kanala.

Arktičke ekspedicione snage su napustile glavnu mornaričku bazu Severomorske Severne flote, prešle su Kolski zaliv i postrojile se za raspoređivanje u Barencovom moru, prenosi TASS.

Tokom razmeštanja u vodama Arktika, pomorska grupa Severne flote vežbaće obezbeđivanje bezbednosti brodarstva i drugih vidova pomorske ekonomske aktivnosti Rusije na Arktiku, rekao je komandant Operativne grupe mornarice flote Stanislav Varik.

”Biće održane i vežbe za odbranu ruskih ostrva i kontinentalnih teritorija na Arktiku”, dodao je on.

Dvanaesto raspoređivanje borbenih brodova i pomoćnih brodova Severne flote na Arktiku deo je niza mera koje imaju za cilj zaštitu ruskih interesa na Arktiku i trajaće oko dva meseca, saopšteno je iz Ministarstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here