Rusi se ne šale: Proteruju deset američkih diplomata

pixabay.com

Zameniku ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Rusiji uručena je nota u kojoj je objavljeno da se 10 zaposlenih u američkoj ambasadi proglašava za persone non grata.

“Dana 21. aprila u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvan je zamenik šefa američke diplomatske misije u Ruskoj Federaciji Gorman, kome je uručena nota kojom se 10 zaposlenih u američkoj ambasadi u Moskvi proglašava za persone non grata. Navedenim licima naređeno je da napuste teritoriju naše zemlje do kraja 21. maja”, navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo naglasilo je da je ova mera predstavlja recipročan odgovor na “neprijateljske akcije američke strane prema nizu zaposlenih u ruskoj ambasadi u Vašingtonu i generalnom konzulatu Rusije u Njujorku, koji su neosnovano proglašeni za persone non grata”.

“U najskorije vreme uslediće dalji koraci u okviru paketa recipročnih mera najavljenog u izjavi MIP-a od 16. aprila na najnoviji ‘talas’ nezakonitih antiruskih sankcija Sjedinjenih Američkih Država”, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Stejt department saopštio da će ambasador SAD u Rusiji Džon Salivan otputovati ove nedelje u SAD, ali će se vratiti u Moskvu “narednih sedmica”.

Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je 16. aprila da je ruska strana posavetovala Salivanu da “ode u svoju prestonicu i obavi ozbiljne konsultacije”. Ruski MIP smatra da ambasadori Rusije i SAD u Vašingtonu i Moskvi treba da budu u svojim prestonicama radi analize situacije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime