commons.wikimedia/Alex Beltyukov

Sjedinjene Američke Države veruju da Rusi već nekoliko nedelja treniraju na iranskim dronovima koje će uvesti u rat u Ukrajini, piše CNN.

Prema pisanju američkih medija, ovo je najnoviji pokazatelj da Moskva namerava da kupi iranske dronove i da ih koristi u Ukrajini.

“Proteklih nekoliko nedelja ruski zvaničnici su trenirali u Iranu u okviru sporazuma o prenosu iranskih dronova u Rusiju”, rekao je anonimni američki zvaničnik za CNN.

Peskov: “Nemam komentar”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u julu da Rusija nema komentar na pitanje o dronovima. U stvari, CNN je već izvestio prošle nedelje da je ruska delegacija posećivala vazdušnu bazu u centralnom Iranu najmanje dva puta mesečno radi proučavanja vojnih dronova, prema Džejku Salivanu, savetniku za nacionalnu bezbednost SAD.

Iran je u junu počeo da pokazuje svoje bespilotne letelice šahed-129 i šahed-191 Rusiji u vazdušnoj bazi Kašan, južno od glavnog grada Teherana. Oba modela mogu da nose precizno navođene rakete. Salivan je u julu rekao da Vašington veruje da će Iran prodati Rusiji stotine dronova koje će Moskva moći da koristi u ratu u Ukrajini, piše CNN.

Ukrajinska vojska koristi bespilotne letelice “bajraktar” ​​turske proizvodnje za uništavanje ruskih komandnih mesta, tenkova i raketnih sistema zemlja–vazduh. Rusi su do sada koristili orlan-10 domaće proizvodnje za izviđačke letove i elektronsko ratovanje.

CNN, međutim, piše da se Rusi muče da popune svoja iscrpljena skladišta, zbog čega su se, smatraju američke vlasti, okrenuli Iranu. Sve snažnije veze između Irana i Rusije primer su zašto SAD ne smeju da napuste region Bliskog istoka, kažu izvori za ovaj američki medij.

Potonuće “Moskve”

Turski dronovi u ukrajinskim rukama odigrali su veliku ulogu u potonuću ratnog broda “Moskva”, što je Rusiji bio veliki udarac. Međutim, mnogi su oboreni od ruske artiljerije. Naime, “bajraktar ​​TB2” je relativno spor i kreće se na srednjim visinama, što ga čini lakšom metom.

Oni su veoma skupi. Jedan TB2 košta dva miliona dolara. Zbog toga se ukrajinska vojska uglavnom okrenula malim komercijalnim modelima, poput DJI mavik 3, koji košta 1.700 funti. Proizvođač iz Ukrajine procenio je da ta zemlja ima oko 6.000 dronova.

2 COMMENTS

  1. Napisi u VESTIMA su takvi da sestice utisak da prenose sve informacije koje su na strani koja je protiv Rusije.Svima je jasno da se vodi rat protiv fasizma u Ukkrajini,protiv NATO nacista i oslobodjenje ruskog naroda.VESYTI balansiraju jer ako nedaj boze danas sutra bude.oni ce reci pa mi nismo bili protiv nacista

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here