Rusi spremaju osvetu Crnoj Gori?

0

Nekada braća, ali više ne…
 

Povodom odluke Crne Gore da se pridruži sankcijama protiv Rusije, ruski mediji navode da Moskva razmatra odgovor, imajući u vidu da značajan deo bruto društvenog proizvoda (BDP) Crne Gore čine ruske investicije i potrošnja ruskih turista koji čine trećinu svih inostranih gostiju.

 

Taj odgovor bi, kako se navodi, mogao da uključi ukidanje bezviznog režima i trgovinskih olakšica.

 

"Uprkos viševekovnom prijateljstvu sa ruskim narodom i većinskom protivljenju građana Crne Gore stupanju u NATO, rukovodstvo u Podgorici pridružilo se sankcijama SAD i EU protiv Moskve, istakavši visoko kandidaturu za članstvo u Severnoatlantskoj vojnoj alijansi", piše moskovski dnevni list "Rosiskaja gazeta", blizak Vladi Rusije.

 

Pročitajte još:

* Crnogorci odgovorili Rusiji: Radimo u svom interesu

* Ruska packa Đukanoviću
* Crna Gora (ipak) nije uvela sankcije Rusima
* Crna Gora upozorava Rusiju: Uzdrži se na Krimu
* Smešna strana crnogorskih sankcija Rusiji

Prema pisanju ovog lista, Rusi su tajno istisnuti iz svih sfera života u Crnoj Gori, iako su u poslednjih nekoliko godina ruski građani uložili u nju oko dve milijarde evra i tako joj pomogli da postane poželjna za investiture.

 

"Vlada Mila Đukanovića marljivo `čisti` zemlju od ruskog uticaja. Kada je ruskom menadžmentu u Nikšiću zaprećeno fizičkim nasiljem, policija je odbila da odgovori na pretnje", tvrdi moskovski list.

 

U tekstu je navedeno da je kompanija koja je uložila više desetina miliona evra u modernizaciju Železare u Nikšiću bila prinuđena da hitno napusti Crnu Goru, dok je vlada prodala preduzeće engleskom kupcu. Prošlog leta vlasti su konfiskovale i potom oglasile prodaju Kombinata aluminijuma u Podgorici (KAP), čiji je vlasnik bio Oleg Deripaska, ističe se u tekstu.

 

"Crnogorski političari imaju kratko pamćenje", izjavio je ruski ambasador u Podgorici Andrej Nesterenko, navodeći da su 2005. godine crnogorski zvaničnici bukvalno molili Ruse da podrže investicije u Crnoj Gori, govoreći da su "Rusi braća", a da ih sada izbacuju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here