Rusi traže objašnjene od BiH: Otkud povećanje izvoza na rusko tržište?

0

Sporan izvoz krompira: Prošle godine nije postojao, a u 2014. godini u Rusiju stiglo gotovo 100 tona krompira iz BiH (Foto: Ilustracija)
 

Ruske veterinarske službe tvrde da se količina poljoprivrednih proizvoda koje BiH izvozi na rusko tržište utrostručila u 2014, sa 1.014 tone u prvih devet meseci 2013. na 3.123 tona u istom periodu ove godine, prema zvaničnom dokumentu bosanske vlade u čiju kopiju je agencija Frans pres imala uvod.

 

Moskva zahteva da joj se dostave podaci o količini određenog voća i povrća proizvedenog u BiH u 2014, navodi se u tom dokumentu.

 

Rast izvoza pogotovo je zabeležen za jabuke i kruške, sa 2.066 tona tog voća izvezenog između januara i oktobra 2014, u poređenju sa samo deset tona u istom periodu 2013, prenosi AFP zvanične podatke.

 

Sporan je i izvoz krompira, koji u 2013. nije postojao, a koji je u 2014. iznosio 94 tone, kao i izvoz još nekoliko drugih kultura.

 

"Najveći deo je izvezen u septembru i oktobru, a manji deo u avgustu", odnosno od stupanja na snagu ruskog embarga, rekao je za Frans pres zvaničnik BiH Ratko Kovačević.

 

Ruske vlasti strahuju od "reeksporta, odnosno da je određena količina voća i povrća uvezena u BiH, a zatim izvezena na rusko tržište", kazao je bosanski ministar spoljne trgovine Boris Tučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here