Rusija deli Evropu na istok i zapad

0

 

Više nema hladnoratovskih hladnih pogleda: Hilari Klinton i Sergej Lavrov

 

 

Autor teksta ne veruje da se Lavrov iskreno zalaže za međusobno poverenje i bezbednost, jer bi to, piše u tekstu, bilo isto kao kada bi bivši američki potpredsednik Dik Čejni propovedao multilateralizam.

 

"Fajnenšel tajms" smatra da predlog ruskog ministra za jačanje OEBS-a zaslužuje pažnju. Kada bi ta organizacija dobila ugledniju poziciju, mogla bi da doprinese, smatra list, smanjenju tenzija između država na prostoru bivšeg Sovjetskog saveza.

 

"Ali kada Lavrov govori o nepodeljenoj evropskoj bezbednosti, oni koji ga slušaju zaključiće upravo suprotno", navodi list, a to je da "Rusi pokušavaju da podele Evropu na istok i zapad i odvuku je od uticaja Amerikanaca".

 

NATO savez, zaključuje se u članku, ne sme da dopusti Rusiji da spreči napore Alijanse za unapređenje svojih ciljeva i sposobnosti. Drugim rečima, piše list, odgovor NATO-a Moskvi trebalo bi da bude odbijanje na ponovnu podelu Evrope na sfere uticaja.

 

Na kraju teksta "Fajnenšel tajms" se pita zbog čega dve decenije posle okončanja hladnog rata polemiku o evropskoj bezbednosti uglavnom vode Rusi i Amerikanci. Odgovor za one koji ovih dana pokušavaju da budu evropski lideri, zaključuje list, mogao bi da glasi – pogledajte se u ogledalo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here