Rusija: Dvostruki aršini SAD-a po pitanju hemijskog oružja

0

Velika količina hemijskog oružja proizvedena uz pomoć tehnologije Zapada (Foto: Ilustracija) 

 

List je objavio, pozivajući se na zvanične izvore i nedavno objavljene dokumente američkog Ministarstva odbrane, da su snage međunarodne koalicije od 2004. do 2011. godine otkrile i tajno eliminisale oko 5.000 komada hemijskog naoružanja koje je proizvedeno u vrijeme iračko-iranskog sukoba uz pomoć tehnologija Zapada.

 

U saopštenju Ministarstva se navodi da ova informacija "dovodi do velikog broja fundamentalnih pitanja sa pozicija postojećih normi međunarodnog prava".

 

"Nakon otkrića hemijskog oružja, SAD su, prema obavezama iz Konvencije o hemijskom oružju, trebalo da obaveste Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCV) i da ga eliminišu uz kontrolu ove Organizacije, što nije učinjeno, a sada vidimo i zašto", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

 

U saopštenju se dodaje da su Vašington i njegovi saveznici, u međuvremenu, nastavili široku kampanju protiv vlasti Sirije optužujući ih da su, navodno, sakrile dio hemijskog oružja.

 

"Štaviše, pre nego je specijalna misija OPCV-a završila istragu o tome da je sirijska vojska, navodno, koristila jedinjenja hlorina, izrečena je presuda prema kojoj je isključivi krivac vlada sirijskog predsjednika Bašara al Asada", navodi se u saopštenju.

 

U saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova Bliski istok se opisuje kao "poligon terorista za uvežbavanje proizvodnje i upotrebe hemijskih agenasa".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here