Rusija: E baš znaju Amerikanci šta su ljudska prava…

0

 

Rusija vs SAD: Da li iko poštuje ljudska prava?
 

"U izveštaju je sve tradicionalno i, čak, ritualno: i pristupi, i teze, i zaključci i informatori", navedeno je u komentaru zvanične Moskve u kom se dodaje da nije primećena velika razlika bez obzira na "resetovanje" odnosa dve zemlje koje je proglasila sadašnja američka administracija.

 

Kritike Moskvi

U godišnjem izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima, koji je objavljen juče, kritike zbog nepoštovanja ljudskih prava Moskvi su upućene zbog ubistava aktivista za ljudska prava i novinara.

"Ni za koga nije tajna da je taj opus, pre svega, usmeren na rešavanje unutrašnjepolitičkih zadataka američkog establišmenta uz upotrebu osetljive materije ljudskih prava za stvaranje potrebnih političkih okvira radi sasvim konkretnih materijalnih spoljnopolitičkih interesa", navodi rusko Ministarstvo, a prenosi agencija RIA Novosti.

 

Agencija ističe da je zvanična Moskva, međutim, pozitivno ocenila nameru Stejt departmenta da objavi izveštaj o poštovanju ljudskih prava u SAD, i očekuje da će u njemu biti i činjenice i odgovarajuće kritičke ocene.

 

"Bilo bi interesantno, na primer, saznati kako će u spoljnopolitičkoj službi, koja voli da se bavi naravoučenijima u oblasti ljudskih prava, komentarisati mučenja, nečovečno i postupanje koje unižava ljudsko dostojanstvo u samim SAD", navodi se u saopšstenju ruskog MIP-a.

 

Da li ćemo videti realne ocene iz SAD-a?

Rusi ne upućuju primedbe koje se odnose samo na poznate slučajeve "u Bagramu i specijalnom zatvoru u Gvantanamu – koji se uprkos obećanjima administracije nikako ne zatvara", već i na slučajeve koji se dešavaju "u zatvorima i na ulicama Amerike".
Ministarstvo inostranih poslova Rusije je izrazilo nadu da će u tom izveštaju biti prikazane "činjenice nasilja u porodici, u kojima se ubijaju deca između ostalog usvojena u Rusiji, pojave rasizma i ksenofobije prema migrantima, islamofobija i upad specijalnih službi u privatan život, kao i ograničavajuće mere prema novinarima koji izveštavaju o američkih stranim operacijama".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here