EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI
Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da se Rusija nalazi pred izborom – pregovori ili konflikt. Kako je istakao posle sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, Amerika je spremna za obe varijante.

– Ako želi da uveri svet da nema agresivne planove Rusija treba da počne sa povlačenjem jedinica od ukrajinske granice – rekao je Blinken.

Možete da izaberete put diplomatije, koji vodi ka miru i bezbednosti, ili put koji će dovesti do konflikta, ozbiljnih posledica i međunarodne osude. SAD i naši partneri u Evropi smo spremni za svaku varijantu, rekao je američki diplomata.

Dodao je i da je američki predsednik Džozef Bajden apsolutno spreman za susret sa ruskim liderom Vladimirom Putinom ako će to doprineti razrešenju krize.

On je obećao ruskom ministru da će sledeće nedelje biti dostavljeni detaljni predlozi o bezbednosti i to u pisanoj formi.

Dodao je da je po pitanju bezbednosti izneo Lavrovu niz ideja i da Amerika insistira na principu uzajamnosti.

– Očekujemo da možemo da podelimo sa Rusjom ono što na brine i naše ideje, uz dosta detalja i u pisanoj formi sledeće nedelje. Dogovorili smo se da nastavimo dalje razmatranje – rekao je američki zvaničnik.

Blinken je rekao i da Amerika neće odstupiti pred Rusijo od fundamentalnih principa, kao što je politika otvorenih vrata NATO-a.

Državni sekretar je ocenio da su dve strane na putu boljeg razumevanja pozicija posle današnjih razgovora.

1 COMMENT

  1. acteri crne magije neprestaju da rasturaju ovaj svijet
    zasto pregovori cad je amerika do sada pokazala i prekrsila sve potpisane ugovore
    uzaludno pregovarati

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here