EPA/Andy Rain

Novi šef britanske konraobaveštajne službe Mi-5 Ken Makalum u svom prvom javnom obraćanju govorio je o „neprijateljski nastrojenim zemljama“, među kojima je spomenuo i „ruske, kineske i iranske igrače“.

– Jedan od glavnih izazova 2020. godine za Mi-5 i za vladu u celini, sa stanovišta nacionalne bezbednosti, biće delovanje Rusije, Kine, Irana i niza drugih igrača. Izazovi koje nam te zemlje postavljaju postaju sve ozbiljniji i složeniji, i to u uslovima kontinuirane pretnje koja dolazi od terorista – rekao je Makalum.

On je dodao da „rade i na tome da zaštite Veliku Britaniju od neprijateljski nastrojenih država.

– Mi se suočavamo sa širokim spektrom pretnji – nisu u pitanju samo špijuni i krađa državnih tajni. Ove godine se suprotstavljamo pretnjama stanovništvu, koja idu sve do ubistava, na šta podseća trovanje Alekseja Navaljnog, kao i pretnjama našoj ekonomiji, našim naučnim istraživanjima, našoj infrastrukturi. I ono o čemu se široko raspravlja, suprotstavljamo sa pretnjama našoj demokratiji – rekao je Makalum novinarima.

On je takođe dodao da britanske obaveštajne službe beleže hakerske napade, koji su usmereni na krađu podataka o britanskim vakcinama protiv korone.

Komentarišući pretpostavke pojedinih britanskih parlamentaraca da je Rusija navodno umešana u glasanje o „bregzitu“, Makalum je rekao da je „Mi-5 sprovela istragu o mogućem mešanju u izborni proces, ali da nisu otkrili ništa vredno pažnje“.

London je u martu saopštio da je Makalum došao na čelo britanske kontraobaveštajne službe.

Rusija je više puta negirala optužbe za mešanje u izbore i demokratske procese u drugim zemljama.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime