wallpaperswidefree.com
Foto: Ilustracija

Raspoređivanje američkih raketa na kopnu u blizini ruskih granica izazvalo bi raketnu krizu sličnu “Karipskoj”, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov u Državnoj dumi.

– Što se tiče američkih planova, predstavnici administracije Bele kuće i Pentagona i predstavnici međunarodnog sekretarijata NATO-a sada nas uveravaju da SAD i Alijansa nemaju planove niti namere da raspoređuju buduće sisteme velikog dometa na kopnu u Evropi – izjavio je Rjabkov.

– Nemaju planove, ali u slučaju instalacije lansirnih platformi Mk-41, to postaje realnost. Namere NATO-a su bile agresivne i takve i ostale. Ako dođe do realnog raspoređivanja takvih vrsta sistema na kopnu, situacija će se ne samo zakomplikovati, nego će eskalirati do krajnjih granica i možemo se naći u situaciji raketne krize bliske “Karipskoj” – dodao je on.

Diplomata smatra da ignorisanje tačaka osnovnog akta Rusija-NATO na Zapadu pokazuje da Rusija treba da se priprema za najgori scenario.

– To što se dešava, imeđu ostalog, sa osnovnim aktom Rusija-NATO – dokumentom iz 1997. godine, gde se nalazi formulacija da Alijansa ne planira, niti ima namere ili planove da raspoređuje značajne snage u blizini ruskih granica, pokazuje da se sve to lako menja i da treba da se spremamo za najgori scenario – rekao je Rjabkov novinarima.

Zamenik šefa ruske diplomatije ipak je istakao da se Rusija nada da izlazak SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa neće dovesti do eskalacije situacije u Evropi.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here