EPA/Sergei Ilnitsky

Turska vojna operacija protiv snaga koje se bore na strani sirijskog predsednika Bašara al Asada u Idlibu bio bi najgori mogući scenario, saopšteno je iz ruskog Kremlja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Rusija oštro protivi takvoj operaciji. On je, međutim, naglasio da Rusija i Turska ostaju u kontaktu kako bi pokušale da spreče dalje eskaliranje tenzija u Idlibu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije danas da je ulazak turske vojske u Idlib “samo pitanje vremena” i da je to poslednje upozorenje Asadovim snagama, kojima neće dozvoliti da preuzmu kontrolu nad Idlibom.

Peskov je odgovorio Erdoganu istakavši da je Rusija takođe nezadovoljna napadima terorista na sirijske snage i ruske vojne objekte u Idlibu.

Kako je istakao, Rusija je bila zadovoljna dogovorom koji je postignut pre nešto više od godinu dana u Sočiju, međutim to zadovoljstvo je nestalo nakon što su terorističke grupacije pokrenule napade na sirijske snage i ruske vojne objekte.

Portparol Kremlja je ocenio i da je vojna operacija Turske u Idlibu najgori mogući scenario razvoja situacije.

– Ako je reč o operaciji protiv terorističkih grupacija u Idlibu, to bi bilo u skladu sa dogovorima iz Sočija, s obzirom da one trenutno imaju prilično jako naoružanje. Međutim, ako je reč o operaciji protiv legitimnih vlasti, to bi bio najgori mogući scenario – upozorio je Peskov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here