Rusija otvara nuklearni reaktor u Iranu

0

 

 

"Nastavljamo rad na razvoju energetskih kapaciteta i kod kuće i u inostranstvu", rekao je Putin na sastanku posvećenom nuklearnoj energiji u južnom ruskom gradu Volgodonsku i dodao da je puštanje u rad prvog reaktora u elektrani Bušer planirano za dolazeće leto.

 

Rusija je sa Iranom sklopila dogovor o izgradnji pomenutog reaktora snage 1.000 megavata još pre 15 godina, ali je projekat, vredan milijardu dolara, više puta odlagan, što su brojne diplomate videle kao želju Moskve da izvođenje radova koristi kao jedno od sredstava u diplomatskim odnosima sa Teheranom, podsetio je Rojters.

 

Izgradnje prve atomske centrale u Iranu bila je svojevremno izvor neslaganja Rusije i Zapada, koji sumnjiči Teheran za izgradnju nuklearnog oružja. Tokom poslednjih godina SAD su smanjile pritisak i Vašington sada tvrdi da bi atomska elektrana smanjila potrebe Irana da obogaćuje uranijum u sopstvenoj režiji.

 

Moskva tvrdi da je reč o civilnoj elektrani i da ne može služiti za proizvodnju nuklearnog oružja, budući da je pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju. Iran je, prema sporazumu, obavezan da sve potrošene gorivne šipke vrati u Rusiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here