commons.wikimedia/Vitaly v. Kuzmin
Ruski vojnici

Rusija je na ostrvu Gogland u Baltičkom moru razmestila novu avijacionu bazu koja se sastoji od pet heliodroma, kontrolnog tornja, meteorološke stanice i radionice za popravku helikoptera, piše Sputnjik.

Iako u sklopu te baze nisu izgrađene piste za uzletanje i sletanje vojnih aviona, ona omogućava Moskvi da prati sva vojna kretanja u Baltičkom moru, što je od presudne važnosti za Rusiju kako bi osigurala bezbednost svog drugog najvećeg grada – Sankt Peterburga.

Američki list „Volstrit džurnal“ ocenjuje da razmeštanjem nove vojne baze na Goglandu Rusija pokušava da izvrši vojni i psihološki pritisak na okolne zemlje, kako bi stala na put najgorem scenariju po Moskvu, a to je da da Finska i Švedska uđu u NATO.

Pored toga, ta baza omogućava Rusiji i određeni politički uticaj na bivše sovjetske republike – Estoniju, Litvaniju i Letoniju, koje su već članice NATO-a, s obzirom da prisustvo ruske vojske na tom ostrvu predstavlja konstantnu brigu od potencijalnog napada.

Odbrana Sankt Peterburga

Aleksej Anpilogov, ruski publicista i direktor Fonda za istorijska istraživanja „Osnovanije“, za Sputnjik kaže da razmeštanje te baze treba posmatrati pre svega u kontekstu odgovora na jednostrane poteze NATO-a po pitanju približavanje snaga ruskim granicama.

– Kao što nalaže i Njutnov zakon – na svaku akciju uslediće reakcija. Ako bi se sagledavali isključivo pojedinačni slučajevi, tada bi pojedinci i mogli da okrive Rusiju da se ponaša agresivno, ali uvek je potrebno sagledavati celokupnu sliku, a tada se ispostavlja da se Rusija konstantno ponaša odbrambeno – konstatuje Anpilogov.

On ističe i da je Gogland ruska suverena teritorija, pa samim tim ne postoji nijedan razlog zašto bi se iko bunio što Moskva na tom ostrvu razmešta svoju bazu. Takođe je ocenio i da je ovo logičan korak s obzirom da je Rusija još 2015. godine istupila iz Sporazuma o običnim oružanim snagama u Evropi, koji ju je ograničavao da razmešta vojne baze u blizini teritorija drugih zemalja.

Strateški značaj Goglanda

Što se tiče strateškog položaja tog ostrva, Anpilogov kaže da je ono, iako relativno istureno, izuzetno bitno za zaštitu ključnih gradova Rusije – Sankt Peterburga, koji je udaljen svega 50 kilometara od granice sa NATO-om, ali i Kalinjingrada, koji je praktično opkoljen članicama Alijanse.

Gogland je ostrvo koje izlazi na takozvanu „srednju stratešku liniju“, imajući u vidu da se nalazi zapadnije od te zamišljene paralele koja spaja Viborg i estonsku Narvu. Međutim, ako se uzme u obzir položaj Sankt Peterburga, krupnog megapolisa sa preko pet miliona ljudi, onda postaje jasno šta će Rusiji takva baza.

– Treba imati u vidu da se u toj bazi nalaze isključivo helikopteri, kojima nije moguće izvesti iznenadne napade na, recimo, Talin, ili neke druge bitne gradove – napominje Anpilogov. Zbog toga Zapad ni ne treba da bude zabrinut od neke potencijalne agresije.

Anpilogov dodaje i da ne misli da Rusija na ovaj način vrši vojno-psihološki pritisak na bilo koga, već da su svi potezi Moskve iznuđeni i da isključivo predstavljaju odbrambeni odgovor.

1 COMMENT

  1. Bas bi Rusi gadjali Talin u kojem zivi 40% ruske populacije od ukupnog broja stanovnika,a i u vojsci Estonije vise od 30% su Rusi koji zive u Estoniji sto je malo paradoksalno jer fakticki sluze u Nato vojsci…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here