pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uvoz nafte iz Rusije u Kinu u aprilu je porastao za 17,7 odsto na godišnjem nivou, dok je iz Saudijske Arabije opao za 18 odsto, prenela je agencija Rojters pozivajući se na podatke Glavne carinske uprave Kine.

„Rusija je u aprilu pretekla Saudijsku Arabiju kao glavnog kineskog dobavljača sirove nafte, uvoz je porastao za 18 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine“, navodi se u izveštaju.

Prema podacima Glavne carinske uprave Kine, uvoz nafte u Kinu u aprilu je smanjen za 7,5 odsto na godišnjem nivou – na 9,84 miliona barela dnevno, piše agencija.

Obim isporuka iz Saudijske Arabije u aprilu je pao za 18 odsto i iznosi 5,16 miliona tona, ili 1,26 miliona barela dnevno. Rusija je u ovom mesecu isporučila 7,2 miliona tona (1,75 miliona barela dnevno), što je 17,7 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Agencija ističe da je uvoz u prva četiri meseca godine porastao za 1,7 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, jer kineske rafinerije koriste prednosti cena nafte koje su u opadanju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime