pixabay.com
Rusija

Rusija primećuje pokušaje da se preko Jermenije promovišu interesi zemalja NATO-a u regionu Zakavkazja, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle sastanka Saveta ministara spoljnih poslova Zajednice Nezavisnih Država.

„Što se tiče raspirivanja antiruskih osećanja, to se u priličnoj meri radi veštački. Znamo za nevladine organizacije koje su u Jermeniji stvorene poslednjih godina, a bilo ih je mnogo i ranije. Ove organizacije ne stvaraju se sa ciljem da promovišu prijateljske odnose između Jermenije i Ruske Federacije, već naprotiv, imaju za cilj da ovde stvore osnovu za antiruska osećanja i pripreme za promociju interesa u ovom regionu, preko Jermenije, pre svega Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, i zemalja NATO-a. Vidimo te pokušaje, oni postižu neke rezultate“, rekao je šef ruske diplomatije.

Istovremeno, Lavrov je naglasio da Rusija „duboko veruje da je ogromna većina jermenskog naroda zainteresovana za razvoj tradicionalnih, istorijski bratskih veza sa Rusijom“.

„Želeo bih da vam skrenem pažnju na činjenicu da je pre nekoliko dana premijer (Jermenije Nikol) Pašinjan održao konferenciju za novinare, intervju i u njemu je jasno rekao da Jermenija ne menja svoje orijentire. Nadamo se da će ova pozicija prevladati, uprkos pokušajima da se Jerevan odvuče u drugom pravcu“, dodao je on.

Eskalacija situacije u Nagorno Karabahu

Nagorno Karabah, koji se pre 35 godina otcepio od Azerbejdžanske SSR i, nakon oružanog sukoba sa Azerbejdžanom 1992-1994. godine dugi niz godina postojao kao nepriznata republika, objavio je kraj svog postojanja 1. januara 2024. godine.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana 19. septembra je saopštilo da je Baku pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka. Uz posredovanje ruskih mirotvoraca, vlasti Nagorno Karabaha su u sredu 20. septembra prihvatile predlog o prekidu vatre od 11 sati, saopštile su vlasti nepriznate republike. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su Azerbejdžan i Karabah dogovorili potpuni prekid vatre.

Dvadeset prvog septembra u azerbejdžanskom gradu Jevlah, 100 kilometara severoistočno od Stepanakerta održan je sastanak predstavnika Jermena iz Karabaha sa azerbejdžanskom delegacijom, posvećen integraciji regiona u sastav republike.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 22. septembra da su oružane formacije Karabaha u skladu sa postignutim dogovorom o prestanku borbenih dejstava, počele da predaju oružje i vojnu tehniku pod kontrolom ruskih mirovnjaka.

Prethodno, krajem maja 2023. godine, Pašinjan je izjavio da njegova zemlja priznaje suverenitet Azerbejdžana zajedno sa teritorijom Karabaha, u ukupnoj površini od 86,6 hiljada kvadratnih kilometara. Azerbejdžanski lider Ilham Alijev izjavio je da Baku i Jerevan mogu da potpišu mirovni sporazum u najskorije vreme, ukoliko Jerevan ne promeni svoj stav.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na sednici Istočnog ekonomskog foruma izjavio da je jermensko rukovodstvo, zapravo, priznalo suverenitet Azerbejdžana nad Nagorno Karabahom. Predsednik je istakao da to nije bila odluka Rusije, već odluka jermenskih vlasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here