Rusija razvila hibridnu taktiku: Rat na tri fronta

0

Beta/AP/P. G.
Kriza može Rusiju da uspori, ali ne i spreči da modernizuje vojsku
 

Komandant američke vojske u Evropi general Ben Hodžis tvrdi da će sledećih godina Rusi imati mogućnost da zaprete zemljama Baltika i Gruziji, dok istovremeno "odrađuju Ukrajinu", a sve to bez mobilizacije stanovništva.

Uprkos krizi i slaboj ceni nafte, ruski predsednik obavezao se da će u razvoj vojske uložiti milijarde dolara. Stručnjaci iz NATO saveza ističu primer ukrajinskog sukoba, u kome je Rusija velikom brzinom pripojila Krim, dok su istovremeno proruski pobunjenici uzeli velika područja na prostoru istočne Ukrajine.

To pokazuje sposobnosti ruskih vojnih snaga. Male elitne jedinice ruske vojske pokazale su se mnogo efikasnije u Ukrajini nego tokom 2008. godine u Gruziji, navode neimenovani visoki ofiociri američke vojske.

Moskva je razvila nešto što se naziva "hibridnim ratnim sposobnostima" kroz koje organizuje, finansira i naoružava lokalne pobunjenike, dok istovremeno raspoređuje vlastite elitne jedinice u neoznačenim uniformama.

Reuters/V.F.
Mali zeleni sa Krima: Brzo i efikasno obavili posao
 

Na području Krima pripadnici tih elitnih jedinica postali su poznati pod nazivom "mali zeleni", jer je njihovo delovanje tajno, brzo i efikasno pa je teško pripremiti brz odgovor, navode izvori iz američke vojske.

Portali prenose procene Pentagona i NATO saveza da je Rusija u proteklih nekoliko godina obnovila raketne snage, podmornice i avijaciju. U ovoj godini Rusija planira da obnovi Baltičku i Crnomorsku flotu i da nastavi sa modernizacijom kopnenih snaga.

Neki analitičari procenjuju da bi ekonomska situacija mogla da uspori te napore.

Rusija ima mogućnost da jako brzo pripremi veliku ofanzivu, brže nego što bi Zapad mogao da deluje, tvrdi vojni funkcioner NATO saveza, koji želi da ostane anoniman.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here