EPA/MAXIM SHIPENKOV
Anatolij Antonov

Ocene Sjedinjenih Američkih Država posete lidera Severne Koreje Kim Džong Una Rusiji su dvolične, Moskva će sama odlučiti sa kim će sarađivati, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

“SAD nemaju nikakvog prava da nas uče kako da živimo. Rusija je odgovorna nuklearna država, stalni član Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, sposobna je da samostalno odlučuje sa kim će sarađivati”, navodi se u objavljenom komentaru Antonova.

Diplomata je istakao da “pokušaji da se produktivan i obostrano koristan rusko-severnokorejski dijalog predstavi kao faktor nestabilnosti u svetu ne izazivaju samo nedoumicu, već i odbacivanje”.

– Dvoličnost Vašingtona odavno ne iznenađuje: Amerikanci mogu da šalju oružje u ‘goruću’ tačku, odnosno, Ukrajinu, a naša vojno-tehnička saradnja sa inostranim zemljama, po logici Bele kuće je protivzakonita. Štaviše, našim partnerima ponovo prete sankcijama – objasnio je ambasador.

On je istakao da je vreme da Vašington odbaci svoju politiku sankcija i razmisli kako da gradi ravnopravne uzajamne odnose po principu nedeljivosti bezbednosti.

– Više neće biti moguće sačuvati unipolarnu dominaciju koja je toliko omiljena u zvaničnim krugovima – zaključio je Antonov.

Bela kuća je ranije saopštila da Vašington pomno prati posetu lidera Severne Koreje Rusiji, obećavši da će biti posledica u slučaju napretka u pregovorima o isporuci naoružanja.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un juče se u Vladivostoku sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Severnokorejski predsednik je u poseti Rusiji prvi put od 2019. godine. U Rusiju je stigao svojim oklopnim vozom. Kim Džong Una na putovanju prate ministar spoljnih poslova Čoe Song Hui, šef odeljenja za vojnu administraciju Centralnog komiteta Radničke partije Park Čong Čon i zamenik načelnika centralnog vojnog komiteta Li Bjung Čol.

1 COMMENT

  1. Pa da: Vladimir i onaj mali debeljuca su dva cuda od apsolutnih vladara. Fantasticni lideri. Lepi, vitki, progresivni, sarmantni, dobri za svoje narode, i svi ih spontano vole.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here