EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Pošteno rešenje oko Ukrajine moguće je tek kada Kijev prekine borbe i terorističke napade, kao i kada Zapad prekine isporuke oružja kijevskom režimu, navodi se u komentaru zvanične predstavnice ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove povodom sastanka u Džedi o ukrajinskim pitanjima.

– Sigurni smo da je sveobuhvatno, održivo i pravedno rešenje krize moguće samo ako kijevski režim zaustavi neprijateljstva i terorističke napade, a zapadni sponzori prestanu da pumpaju Oružane snage Ukrajine oružjem – rekla je Zaharova.

– Moraju se potvrditi prvobitni temelji suvereniteta Ukrajine – njen neutralni, vanblokovski i nenuklearni status – naglasila je ona.

Rusija očekuje da će zemlje BRIKS koje su učestvovale u konsultacijama o Ukrajini u Džedi obavestiti Moskvu o napretku pregovora, jer nijedna od tačaka “formule mira” Vladimira Zelenskog nije usmerena na pronalaženje diplomatskog rešenja za krizu.

– Rusko Ministarstvo spoljnih poslova primilo je k znanju informaciju o konsultacijama o ukrajinskoj krizi… U njima su učestvovali naši istomišljenici iz BRIKS i drugi partneri. Očekujemo da će, u skladu sa sporazumima, sa nama podeliti svoje ocene. Mi potvrđujemo naš stav o takozvanoj formuli mira Zelenskog, koju kijevski režim i Zapad pokušavaju da promovišu tokom ovakvih susreta – rekla je Zaharova.

Ona je naglasila da nijedna od 10 tačaka “formule mira” Zelenskog nije usmerena na pronalaženje pregovaračkog i diplomatskog rešenja krize, da predstavlja besmisleni ultimatum Rusiji, koji ima za cilj da produži neprijateljstva. Zaharova je istakla da je mirno rešenje na osnovu njega nemoguće.

2 COMMENTS

  1. Sta je Zaharova, a? Malo se oduzila ova “specijalna akcija”. Puno je mladih ruskih zivota zrtvovano – bukvalno ni za sta. Putinova greska. Mislio je u 5 dana pokoriti cijelu Ukrajinu. I sad bi Rusi rado stali sa ratom. Vrlo jednostvano: povucite rusku vojsku u svoju zemlju. Nazad u Rusiju. I eto mira.

  2. Evo Srbija želi “neutralni, vanblokovski i nenuklearni status” , pa je opet ne ostavljaju na miru !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here