EPA
Ruska mornarica

Moskva upozorava da bi London i drugi trebalo da se manu provokacija u Crnom moru, da „ne guraju nos“ kršeći ruske granice, da će biti pružen otpor svakom avanturisti, ali da bi bolje bilo da taj region ostane miran, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Govoreći o incidentu sa britanskim razaračem „Defender“, Rjabkov je rekao da London i Vašington „nastoje da popuštaju“ Kijevu čak i u situacijama koje nose opasnost od izbijanja sukoba.

– Svima je očigledan visoki konfliktni potencijal te teme… Kada je reč o narušavanju državne granice pod izgovorom da ta teritorija ne pripada Rusiji, kako tvrde u Vašingtonu i Londonu, to jednostavno govori o tome da su ljudi koji se bave takvim stvarima – provokatori, nezavisno od toga na kojim su funkcijama – rekao je Rjabkov za časopis „Meždunarodna žiznj“.

Istovremeno je konstatovao da Crno more nije mesto gde su takve igre dopuštene.

– Sa provokatorima treba razgovarati maksimalno direktno, objašnjavajući na najprostiji način da im je bolje da sledeći put svoje provokacije ostave po strani i da se ovde ne mešaju. Jednostavno da ne guraju nos, jer će dobiti po njemu. A usled toga mogu se još više povećati rizici od sukoba. Crno more nije mesto gde su takve igre dozvoljene – upozorio je ruski diplomata.

On je istakao da je Moskva „spremna da pruži otpor svakom avanturisti“.

– Ali upozoravamo, bolje je ostaviti Crno more mirno i ne baviti se raspirivanjem revanšističkih raspoloženja koja su zahvatila značajan deo vrhuške u Kijevu – poručio je Rjabkov.

Takođe je dodao da Moskva može napasti one koji narušavaju njene granice u Crnom moru, ali neće to činiti. Kako je istakao, u Londonu bi trebalo da se obrati pažnja na taj signal predsednika Rusije i da se shvati sva ozbiljnost situacije sa razaračem „Defender“.

– Možemo, ali nećemo – rekao je Rjabkov, odgovarajući na pitanje o reakciji Rusije na provokacije Britanaca.

– Pitanje je ozbiljno, primena sile protiv narušitelja državne granice je uvek pitanje političke odluke i ono što je rečeno tokom predsednikove ‘direktne linije’ signaliziralo je na krajnju ozbiljnost tog slučaja. Mislim da su se u Londonu pre svega fokusirali na taj signal, a ne na druge procene i mišljenja izneta ranije na radnom nivou – pojasnio je Rjabkov.

Podsetimo, britanski razarač „Defender“ je 23. juna ušao tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu. Ruski granični brod je ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja broda. Britansko Ministarstvo odbrane i vladin kabinet tvrde da nije pucano na razarač i da se on nije nalazio u ruskim teritorijalnim vodama.

Britansko Ministarstvo odbrane takođe je saopštilo da je Rusija sprovodla na Crnom moru vežbe i unapred upozorila „pomorsku zajednicu“ o svojim dejstvima. Međutim, novinar koji se nalazio na britanskom brodu potvrdio je da je brod namerno ušao u ruske teritorijalne vode.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here