commons.wikimedia/Kremlin.ru
Ruski vojnici u bazi Hmejmim u Siriji

Rusija ne isključuje vojni odgovor na pretnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev u intervjuu za list “Ruska gazeta”.

On je naglasio da se u novoj verziji Strategije nacionalne bezbednosti govori o želji za povećanjem poverenja i stabilnosti u međunarodnim odnosima.

– U strategiji se, zajedno sa tim, primećuje legitimnost donošenja simetričnih i asimetričnih mera za sprečavanje neprijateljskih akcija koje predstavljaju pretnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ruske Federacije – izjavio je sekretar Saveta bezbednosti.

Na pitanje da precizira da li se u tom smislu radi o vojnim akcijama, Patrušev je odgovorio da se pre svega podrazumevaju ekonomske sankcije, ali je u isto vreme istakao da je zvanična Moskva spremna da primeni vojne metode ukoliko to bude bilo potrebno.

Novi strateški nacionalni prioriteti

Govoreći o novoj verziji strategije nacionalne bezbednosti Rusije, on je izjavio da će informacioni prostor biti jedan od prioriteta te strategije. Prema njegovim rečima, za Rusiju je u poslednje vreme postao aktuelan problem pojavljivanja novih pretnji.

U te pretnje je ubrojao: korišćenje IT tehnologija za mešanje u unutrašnje stvari Rusije, značajan porast broja računarskih napada na ruske informacione resurse, masovno širenje dezinformacija, kao i povećanje kriminala korišćenjem digitalnih tehnologija.

Patrušev je naveo da će nova strategija biti usmerena na zaštitu duhovnih i moralnih vrednosti, kao i istorijskog sećanja u svetlu njihovog iskrivljavanja. On je ukazao da je Ukrajina jedna od zemalja koja je toliko iskrivila istoriju da sovjetske vojnike naziva okupatorima, opravdava akcije fašista i uzdiže nacističke zločince.

Kako je rekao, od ukrajinskih političara i vojnika sve češće se čuju militarističke izjave, a takođe i promovišu kampanju o navodnoj “ruskoj pretnji”.

– U isto vreme, njihovi zapadni partneri zatvaraju oči na preporod nacizma u Evropi, skrivajući se iza teze da ekstremista ima u svakoj državi – upozorio je Patrušev.

Strategija nacionalne bezbednosti Rusije je osnovni dokument strateškog planiranja koji definiše nacionalne interese i strateške nacionalne prioritete Rusije, ciljeve, zadatke i mere u oblasti unutrašnje i spoljne politike usmerene na jačanje nacionalne bezbednosti zemlje i obezbeđivanje održivog razvoja zemlje na duži rok.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here