pixabay.com

Rusko-nemački odnosi su na najnižem nivou nakon što je nemačka vlada u sredu objavila da će Rusija zatvoriti četiri diplomatska predstavništva u Nemačkoj.

Reč je o potezu koji dolazi nakon što je Moskva postavila ograničenje za broj osoblja u nemačkoj ambasadi i srodnim telima u Rusiji. Kremlj je saopštio da samo 350 nemačkih diplomata može ostati na njegovom tlu.

Potparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova Kristofer Burger rekao je novinarima u Berlinu da Rusija ima konzulate u Bonu, Frankfurtu, Hamburgu, Lajpcigu i Minhenu.

Burger je rekao da će Rusiji biti dozvoljeno da nastavi sa radom ambasade u Berlinu i još jednog konzulata nakon kraja godine.

Ruska vlada je nedavno saopštila da bi gornja granica od 350 zvaničnika nemačke vlade, uključujući one koji rade u kulturnim telima i školama, mogla da ostane u Rusiji.

To znači da će Nemačka morati da zatvori svoje konzulate u Jekaterinburgu, Novosibirsku i Kalinjingradu do novembra, prenosi “Klix”. Otvoreni će ostati samo ambasada u Moskvi i konzulat u Sankt Peterburgu, dodao je.

Burger je rekao da više “jednostavno nema osnova” za brojne bilateralne aktivnosti između dve zemlje. On je naveo i da će odluka Nemačke da koncentriše svoje preostalo osoblje u ambasadi i ključnom konzulatu “očuvati diplomatsko prisustvo u Rusiji”.

1 COMMENT

  1. politicko-diplomatske igrice: kao “covece ne ljuti se” pa onda opet se igramo. Nova partija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here