Ruska policija ispitivala decu u obdaništu

0

Sva sreća pa su ih mame učile da ne pričaju sa nepoznatima

 

Kontroverzna policijska akcija u gradu Jekaterinburgu na Uralu, oko 1.400 kilometara istočno od Moskve, poslednji je skandal koji potresa rusku policiju, često optuživanu za brutalnost i korupciju.

 

Odeljenje za privredni kriminal policije Jekaterinburga potvrdilo je da su njihovi policajci upali u obdanište zbog navoda da direktor te ustanove uzima mito od roditelja da bi primio decu u obdanište.

 

Osoblje obdaništa je reklo ruskoj televizijskoj stanici NTV da policajci nisu dali deci da izađu napolje i da su ih ispitivali, dok su roditelji rekli da su deca bila isprepadana.

 

"Tražili su od njih da kažu kako se zovu, prezimena, ko su im roditelji. Deca iz najmlađe grupe su takođe morala da odgovoraju na pitanja policije iz odeljenja za privredni kriminal", rekla je vaspitačica Irina Šabanova televiziji NTV. Roditelji se žale da posle ovog incidenta deca ne žele da idu u obdanište.

 

Šef odeljenja policije za privredni kriminal Sergej Kupratevič odbacio je tvrdnje da su njegovi policajci maltretirali decu i tvrdi da oni nisu ni ušli u delove obdaništa gde su smeštena deca.

 

"Ništa nije preduzeto protiv dece. Policija nije ni ušla u prostorije sa decom. Celokupna akcija izvedena je u prostorijama administracije obdaništa", rekao je Kupratevič televiziji NTV.

 

Afera oko obdaništa usledila je nekoliko nedelja posle skandala u Jekaterinburgu kada su policajci brutalno isprebijali 62-godišnjeg pijanistu. Prošlog meseca ruski predsednik Dmitrij Medvedev najavio je sveobuhvatne reforme u cilju iskorenjivanja korupcije u ruskoj policiji, kojoj većina stanovništva ne veruje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here