Tanjug
Aleksandar Bocan-Harčenko

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da je pritisak na Srbiju neverovatan, ali da je predsednik Aleksandar Vučić dosledan u svom stavu i stavu celog rukovodstva Srbije, da se neće pridužiti sankcijama bez obzira na pritisak koji se vrši.

– Pritisak je neverovatan, ali Srbija poštuje pre svega svoj interes, bilo na evropskom putu, bilo na putu razvoja odnosa sa Rusijom. Naravno, misli na svoj nacionalni interes – rekao je ruski ambasador za RTS.

Govoreći o ciljevima Rusije u Ukrajini, Bocan-Harčenko kaže da su oni ostali isti od početka ruske vojne operacije u toj zemlji.

– Predsednik Putin nije odustao ni od jednog cilja koji je odredio na početku specijalne vojne operacije – zaštita građana i stanovništva u Donbasu i obezbeđivanje bezbednosti za njih. Još dva cilja su denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine. Sav taj niz ciljeva ostaje – poručio je Bocan-Harčenko.

Na pitanje o uticaju sankcija na rusku privredu i činjenicu da evropske zemlje traže alternativu za ruske energente, ruski ambasador odgovara da je Rusija opet na dobrom nivou razvoja.

– Imamo više partnera s kojima sada saradujemo intenzivnije, i zato je mogućnost nadoknade moguće u svakoj grani ruske privrede, ako Evropa ne želi – navodi Bocan-Harčenko.

On smatra da je odustajanje evropskih zemalja od ruskih energenata posledica pritiska SAD, koje, kako je rekao, žele da stvore najbolje uslove za aktivnosti američkih kompanija u Evropi.

Komentarišući činjenicu da je je od početka sukoba u Ukrajini u Srbiji otvoreno više od 1.000 ruskih firmi i da se u našu zemlju doseljavaju ruski državljani, Bocan-Harčenko ističe da u Evropi ima pokušaja lažnih ocena te situacije.

– Pokušavaju to da predstave kao neslaganje sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini. Ima naravno i takvih ljudi, ali oni su pojedinci, jer većina ljudi u Rusiji izražava potpunu podršku – zaključio je ruski ambasador.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here