Ruski komandosi upućeni u Kirgiziju

0

 

Čuvaju porodice ruskih vojnika:komandosi

 

"Po naredbi predsednika doneta je odluka da se radi bezbednosti porodica vojnika upute dve čete komandosa sa 150 pripadnika na vazduhoplovnu bazu Kant", rekao je Makarov u Pragu ruskoj agenciji Itar-Tas.

Ruskoj državnoj agenciji je u Generalštabu rečeno da komandosi koji su odleteli u Kirgiziju avionom Il-76 radi osiguranja bezbednosti ruske baze u Kantu, imaju uz sebe samo lako streljačko naoružanje – automatsko vatreno oružje i snajperske puške.

Prema rečima sagovornika Itar-Tas sa, komandosi će štititi vojnike, članove njihovih porodica i vazduhoplovnu tehniku.

Zvanični predstavnik ruskog vojnog vazduhoplovska Vladimir Drik juče je rekao da je komanda baze zbog događaja u Kirgiziji odlučila da pojača mere obezbeđenja njenih objekata i da je oficirima i članovima njihovih porodica preporučeno da ne napuštaju teritoriju baze.

 

Međudržavni sporazum Rusije i Kirgizije o ruskoj bazi potpisan je 22. septembra 2003. godine, na 15 godina, a ta vazduhoplovna baza je bila prvi vojni objekat na teritoriji strane zemlje posle raspada bivšeg ŠSR-a, podsetio je Itar-Tas.

Vojni aerodrom Kant nalazi se 20 kilometara istočno od glavnog grada Kirgizije, Biškeka, na 777 metara nadmorske visine, a u bazi se nalazi približno 500 vojnika, avioni i helikopteri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here