EPA/ SERGEI ILNITSKY
Mig-31

Ruski lovac MiG-31 presreo je iznad Barencovog mora norveški patrolni avion R-8A „posejdon“ koji je leteo prema granici Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Avion R-8A „posejdon“ norveškog ratnog vazduhoplovstva je višenamenski avion koji je predviđen za borbu protiv podmornica i za obaveštavanje.

U Ministarstvu su naveli da su 31. avgusta ruski radari iznad akvatorije Barencovog mora otkrili vazdušni cilj koji se približavao državnoj granici Rusije.

„Kako se ne bi dozvolilo kršenje granice u vazduh je podignut MiG-31 PVO snaga Severne flote iz dežurnog sastava odbrane. Posada ruskog lovca je identifikovala vazdušni cilj kao avion norveške patrolne avijacije“, naveli su u Ministarstvu.

Precizirali su da se strani vojni avion okrenuo od državne granice Ruske Federacije i dodali da nije došlo do narušavanja ruske granice.

Let ruskog lovca je izveden strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora iznad neutralnih voda i bez opasnog približavanja stranom avionu.
Boing KC-135R Stratotanker američkog ratnog vazduhoplovstva – Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023

3 COMMENTS

  1. MIle Dodik – i na zemlji i na nebu. Ovaj Mig uskoro ce da koristi vojska RS-a. I posle Mileta – Mile

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here