pixabay.com

– Što se više grupa pridruži istraživanju to bolje – rekao je Rizvanov i dodao da će najverovatnije neko uspeti.

Direktor kliničkog istraživačkog centra precizne regenerativne medicine na Saveznom univerzitetu u Kazanju, Albert Rizvanov, koji zajedno sa timom istraživača radi na vakcini protiv novog korona virusa, veruje da će se efikasno rešenje brže naći ako se pridruži više istraživačkih timova, ali svejedno testiranje predloženih vakcina će trajati najmanje šest meseci.

Rizvanov je ukazao na značaj dokazivanja efikasnosti i bezbednosti vakcine koja tek treba da bude stvorena, dodajući da se istraživanje agensa protiv HIV-a vodi već više od dve decenije, ali se nijedna od vakcina nije pokazala dovoljno efikasnom, preneo je TAS S.

– Što se više grupa pridruži istraživanju to bolje – rekao je Rizvanov i dodao da će najverovatnije neko uspeti.

– Mnoge zemlje i laboratorije širom sveta rade na ovom problemu – kazao je on.

– U toku je nekoliko kliničkih testova (ne manje od pet u različitim fazama). Kako vidim, testovi (vakcina koje se razvijaju širom sveta) mogu trajati šest do 12 meseci – zaključio je Rizvanov.

Ideja istraživača u Kazanju je da pokušaju da naprave vakcinu nekoristeći živi virus ili njegove prečišćene proteine.

To će biti moguće korišćenjem metoda genetskog inženjeringa i terapije koja se, takođe, koristi za lečenje naslednih bolesti i raka.

Ranije su američki stručnjaci saopštili da su počeli testiranja prve eksperimentalne vakcina protiv novog korona virusa.

Asošieted pres je preneo da je prva injekcija napravljena u istraživačkom centru Kajzer Permanent Vašington Institutu za zdravlje u Sietlu u Vašingtonu.

Bilo je izveštaja i da je ruska biotehnološka kompanija Biokard u Sankt Peterburgu pokrenula istraživanje vakcine protiv COVID-19.

Prema poslednjim podacima, više od 210.000 je zaraženo korona virusom širom sveta.

Od korona virusa preminulo je više od 8.500 ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here