EPA/Thibault Camus
Vladimir Putin

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba uporedio je zahteve koje je Rusija iznela NATO u pogledu daljeg neširenja Alijanse sa revolverom stavljenim na sto.

– Žao mi je što se nad Evropom drugi put za manje od sto godina nadvila senka agresivne autoritarne države koja traži priliku za revanš i da prekroji arhitekturu bezbednosti na kontinentu i to radi pretnjama i oružjem – rekao je Kuleba tokom panel-diskusije „Ukrajina-Francuska“.

On je dodao da Ukrajini takva eskalacija nije potrebna.

– U mrak konflikata sve nas su vratile aktivnosti rukovodstva Rusije – rekao je ukrajinski ministar i dodao da je Rusija na ukrajinskoj granici koncentrisala više od 100.000 vojnika bez realnih razloga za tako nešto.

Ultimatumi iz Kremlja sad već u vidu dokumenata ne predviđaju prihvatljiva rešenja, tvrdi Kuleba.

– Zahtevi primiti neke države u NATO ili ne, povući snage sa teritorije Alijanse su neprihvatljivi. To nije predlog za razmatranje nego napunjen revolver stavljen na sto – rekao je Kuleba.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

3 COMMENTS

  1. U nedostatuk svojih reči ovaj Ukrainski političar je iskoristio citat iz filma „The summe of all fears“ gde u jednom dialogu filmski predsednik jednom CIA tipu bukvalno kaze „ to je kao da vi legnete u krevet sa tudjom zenom , njen muz to sazna i ćuti , vi se nadate da on to ne vidi a u stvari on ode da KUPI PUN PIŠTOLJ“ .
    Dakle taj koji je pisao govor ovom političaru nije Ukrainac jer to sigurno nije njihov način parafrazoranja .
    Zalosno je kad iz strane drzave neko diktira čak i komentar političara iz druge drzave , to onda nije samostalnost već kolonija .

  2. Министре Кијевска Русија и Московска Русија сестре су. Ако нисте корумпирани немојте их свађати. Молим Вас.

  3. Da su oni sigurni u pobedu, odavno bi napali. Sto ranije dodju svesti – koju nemaju – poraz je manji. Ministre, trazi blagovremeno azil!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here