pixabay.com
Rusija

Svaka država koja nije na istoj liniji sa Zapadom može biti opljačkana, kao što je to bio slučaj sa Jugoslavijom, rekao je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije Aleksandar Venediktov u intervjuu za Sputnjik.

“Obratite pažnju kako zapadne zemlje reformišu svoje zakone da bi, kako kažu, dobile pravo da konfiskuju zamrznutu imovinu drugih država. Svaka nepoželjna država može biti opljačkana, kao što se već desilo sa imovinom Jugoslavije, Libije, Venecuele, Sirije i drugih zemalja koja je bila zamrznuta u zapadnim bankama“, rekao je on.

Venediktov je naveo i da zapadni emisari, koristeći mito i pretnje, pokušavaju da spreče širenje BRIKS-a. Međutim, svi pokušaji zapadnih zemalja da diskredituju multipolarni model međunarodne saradnje očigledno ne donosi rezultate, istakao je on.

Nakon početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini Evropska unija i zemlje G7 zamrzle su gotovo polovinu ruskih deviznih rezervi u vrednosti od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijskog Euroklira, jednog od najvećih u svetu računovodstven-klirinških sistema.

Lideri EU su oktobra prošle godine naložili su Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznute ruske imovine za finansiranje obnove Ukrajine, iako EK do sada nije iznela takav predlog. Kremlj je saopštio da bi donošenje ovakvih odluka bilo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala je ranije da će predstaviti legalan način korišćenja ove imovine u korist Ukrajine. Ali njena izjava izazvala je zabrinutost među zvaničnicima bloka i diplomatama, uključenih u višemesečne rasprave o ovoj ideji.

3 COMMENTS

  1. Upravo tako. Ako je iko pljackao imovinu bivsih drzava, Sovjetskog Saveza i SFRJ, onda su to Abramovici, Codorkovski, Putinovi oligarsi, i kod nas nekakvi tajkuni iz bivsih republika, Miskovici, srpska mafija, Izetbegovici, bosansko -zapadno – hercegovacka mafija, Dodik, makedonska, crnogorska i ostale tajkunske politicko mesetarske mafije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here