commons.wikimedia/Aleksandr Markin
Ruski lovac Su-25 (Foto: Ilustracija)

Iako Vašington preti sankcijama, azijske države su zainteresovane za kupovinu ruskog oružja.

Rusija je sve svoje snage usmerila na prodaju naoružanja Jugoistočnoj Aziji, kako bi ojačala ekonomiju i diplomatske odnose, iako je već neko vreme pod sankcijama Zapada, piše japanski Nikei ejžan rivju (Nikkei).

Ambasador Rusije u Džakarti, Ljudmila Vorobjova, je izrazila veliku nadu da će Indonezija kupiti ruske lovce Su-35. Vlada Indonezije je još 2018. godine potpisala ugovor za kupovinu 11 aviona u vrednosti od 1,1 milijardi dolara, bez obzira što je Amerika zapretila većim sankcijama prema Džakarti ako se realizuje kupovina.

– Sankcije ne mogu da utiču na kupovinu kvalitetnog ruskog naoružanja – izjavila je Vorobjova novinarima.

Indonezija razmatra kupovinu Su-35S kao svojih novih lovaca. Na taj način bi pratila Moskvu i Vašington, prenosi Sputnjik.

Svoju saradnju sa Rusijom na temu naoružanja je potvrdio i Vijetnam 3. jula na onlajn sastanku. Pored toga, Rusija je u januaru isporučila tenkove Laosu.

Prema informacijama Stokholmskog međunarodnog instituta, Rusija je prodala 28 odsto od svog naoružanja koje je planirala za zemlje Azije u periodu 2010-2019. godine.

Prodaja u Americi je sa 23 pala na 18 odsto. Uspešnija je bila Kina, koja je za poslednjih 20 godina udvostručila izvoz naoružanja, ali Peking i dalje zaostaje za Moskvom za 8 odsto. Prema navodima autora, članka rusko oružje je jeftinije od američkog i evropskog.

Indonezija i Tajland su periodu virusa korona smanjili troškove za kupovinu naoružanja, dok Kina povećava vojnu aktivnost u Južnom kineskom moru, tako da je naoružanje iz Rusije privlačno.

– Rusija ima fleksibilan stav na temu načina plaćanja, što za nju predstavlja prednost – rekao je direktor sektora političkih istraživanja japanskog Nacionalnog instituta odbrane Sindzi Hiodo.

Indonezija planira da polovinu iznosa na ime kupovine Su-35 plati izvozom palminog ulja, gume i drugih proizvoda.

Moskva planira da podigne ekonomsku moć izvozom naoružanja u Jugoistočnu Aziju. Na taj način razvija i saradnju sa više strana u nadi da će se odnosi Amerike i Kine uskoro pogoršati.

Takođe, rukovodilac Rosteha Sergej Čemezov je u razgovoru s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom saopštio da je izvršena prva isporuka Turskoj, a u pitanju je protivraketni sistem S-400 Trijumf.

Prema njegovim rečima, vrednost ugovora je 2,5 milijardi dolara. “To je prvi veliki ugovor koji smo sklopili sa državom članicom NATO”, citira Čemezova pres-služba Kremlja.

1 COMMENT

  1. Kauboji mogu samo da biraju izmedju kontrolisanog silaska i pada.
    Oholost je uzrok gubljenja moci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here