Sa gangrenom slepog creva molio za uput

0

 – Prošli smo kroz pravu agoniju – počinje priču za “Blic” majka Violeta Draganović.

 

Zbog "slepog" poštovanja procedure zamalo da dečko "umre" od bolova (Ilustracija)
 

Njen sin Nemanja u utorak je osetio jake bolove ispod grudi, a i ranije je imao problema sa slepim crevom. 

– Jedva je stajao na nogama. Požurili smo u hitnu službu Doma zdravlja Mladenovac. Tamo nas je dočekao doktor Nedić, koji je rekao da nema uslova da pregleda Nemanju i da na spratu rade lekari opšte prakse koji mogu da ga prime – priseća se Draganovićeva.

 

Nekako su uspeli da se popnu na prvi sprat i bukvalno zavape za pomoć.

 

U poslednji čas

Nemanja Draganović je na sreću izbegao teže posledice posle birokratske zavrzlame u Domu zdravlja u Mladenovcu. Otkriveno je da je slepo crevo već zahvatila gangrena, što traži hitnu lekarsku intervenciju. Direktor Doma zdravlja ispitaće slučaj i kazniti lekarku.

– Nemanja je vikao “mnogo me boli, pući će mi crevo”, a ja sam u očaju molila da mi neko pregleda dete. Molila sam doktorku opšte prakse Snežanu Milovanović da pogleda Nemanju, a ona mi je samo odbrusila: “On nije moj pacijent i nije u protokolu da ga pregledam” – ogorčeno priča Draganovićeva.

 

Majka je zapretila kako će sve ispričati medijima. Tek onda je, kaže, lekarka Milovanović izašla iz ordinacije.

 

– Rekla je: “Nemanja, ti uđi, a vi histerična majko ne možete”. Znala sam da nema više vremena za čekanje i tražila sam uput za Urgentni – kaže Draganovićeva.

 

Direktor DZ Mladenovac dr Velimir Vešović razgovarao je sa majkom i zaprepašćen je.

– Nedopustivo je da lekar odbije da primi pacijenta koji je hitan slučaj i u tom smislu se lekarka neprimereno ponela i povredila radne dužnosti. Primanje hitnih slučajeva neprikosnoven je put medicine. Obaviće se vanredni stručni nadzor, a ukoliko bude potrebno i spoljašnji nadzor Lekarske komore. I na odeljenju opšte prakse u DZ postoji organizovan prijem hitnih slučajeva – rekao je dr Vešović.

 

U Urgentni su stigli u poslednji čas. Nemanja je bio mokar od bolova. Lekari su utvrdili da je dobio gangrenu slepog creva i da hitno mora na operaciju.

 

Biće kažnjena

Prema rečima direktora Vešovića lekarka će biti kažnjena po Zakonu o radu.
– Većina lekara radi stručno i predano u našem domu zdravlja. Bilo je još pritužbi na rad iste lekarke i ovo je bila samo kap u čaši. Biće kažnjena zarad budućnosti, jer niko ne sme da ne primi pacijenta koji je hitan slučaj, to nema veze sa protokolom – izričit je dr Vešović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here