www.svetivid.com

Pojava staračke (senilne) katarakte ili sive mrene je toliko učestala da se skoro smatra sinonimom trećeg doba. Javlja se kod oba pola i nastaje postepeno, tako da se osoba lagano navikava na pogoršanje vida.

Ukoliko se katarakta ne leči može da dovede do potpunog gubitka vida. Osim staračke katarakte, javlja se i urođena, koja je uslovljena poremećajima u prenatalnom dobu.
Zatim dijabetesna, reumatska, ali i katarakta izazvana upotrebom određenih lekova. Katarakta takođe može biti izazvana i povredama oka ili njegovim hroničnim upalama. Nekada nastane i nakon nekoliko godina od povrede.

Senilna katarakta kao bolest ima bitnu socijalnu dimenziju jer osoba postaje sve manje samostalna i efikasna u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Ukoliko se ne operiše, osoba sa uznapredovalom kataraktom postaje zavisna od svoje okoline.

Šta je katarakta?

Katarakta je oštećenje očnog sočiva koje se ispoljava kao zamućenost vida. Pacijent ima osećaj kao da gleda kroz vrlo prljavo staklo ili kroz zavesu.

U zavisnosti od dela sočiva koje je zahvaćeno, pacijent možda neće odmah imati značajnije simptome. Ponekad se samo žali na čestu promenu dioptrije.

Katarakta predstavlja zgušnjavanje proteina koji gradevlakna sočiva oka i usled toga dolazi do prebojenosti sočiva, odnosno zamućenja.

Na pojavu katarakte utiču genetika, loša ishrana, pušenje, alkoholizam, loše kontrolisan dijabetes i druge sistemske bolesti. Dijagnostikuje se lako i bezbolno na oftalmološkom pregledu.

U pitanju je progresivna bolest koja se ne može lečiti niti zaustaviti lekovima ili bilo kakvim pomagalima. Kada se jednom pojavi, njenu progresiju ne može ništa da zaustavi.

Razvoj bolesti je individualan i može da traje od nekoliko meseci do nekoliko godina. Jedini vid lečenja je operacija katarakte.

Simptomi

Pacijenti sa kataraktom imaju nejasan i zamagljen vid, u nekim slučajevima sa duplim slikama (ili predmeti imaju nepostojeće senke), obično na jednom oku kad bolest uznapreduje.

Katarakta se javlja na oba oka, ali ne mora imati isti tok na oba oka. Gledanje je otežano noću i pri slabijem svetlu, a pri jakom svetlu ili suncu javlja se zablještenje.

Postepeno dolazi i do promene u percepciji boja, tačnije one postaju bleđe kako se bolest razvija. Često slika ima žućkastu nijansu. Pacijenti sa kataraktom češće menjaju dioptriju.
Često se žale na zamor očiju, a neretko imaju i druge oftalmološke bolesti.

Bolest koja ne mora da prati starenje

Iako je vrlo česta kod osoba starijih od 60 godina, katarakta ne mora da obeleži starost jer je efikasno lečenje dostupno.

Nekada je postojala preporuka da se sa operacijom katarakte pričeka dok ona ne postane “zrela”. Danas to više ne važi jer se zna da je efikasnost operacije veća kod početnih stadijuma bolesti.

Operacija je kraća i lakša kada sočivo još nije tvrdo usled strukturnih promena, a i period oporavka je kraći. Pacijent na taj način ne upada u stanje “privremenog slepila”.

Pacijenti treba da se odluče za operaciju katarakte onda kada oštećenje vida počne da narušava njihov kvalitet života. Dakle, pravi momenat za operaciju katarakte je bitno subjektivan, uz preporuku da se ne čeka veliki napredak bolesti.

Operacija katarakte

Operacija katarakte

Operacija katarakte je jedna od najčešćih oftalmoloških hirurških intervencija. Obavlja se rutinski i dovodi do potpunog vraćanja oštrine vida. Danas se rade savremene metode i oni koji ne vladaju ovim metodama ne bi trebalo da se upuštaju u hirurški postupak.

Operacija katarakte se obavlja ultrazvučnom metodom (fakoemulzifikacija) kojom se odstranjuje oštećeno očno sočivo. U istom zahvatu se ugrađuje u oko veštačko sočivo (intraokularno) koje ostaje trajno. Na taj način se postiže korigovanje dioptrije tako da pacijent ne nosi naočare nakon operacije katarakte. Izborom multifokalnog implanta ne nose naočare niti za daleko niti za blizu.

U Specijalnoj bolnici Sveti Vid se obavlja operacija katarakte minimalno invanzivnom hirurgijom, najsavremenijom tehnologijom koja pruža izvanredne rezultate. Primenjuju se najkvalitetnija savitljiva sočiva, prema svakom oku ponaosob, tako da se svaki oftalmološki problem rešava najoptimalnijim izborom sočiva.

Govorimo o tzv. jednodnevnoj hirurgiji jer operacija traje oko deset minuta i obavlja se u lokalnoj anesteziji, nakon čega pacijent ne ostaje u bolnici (out-patient). Operacija katarakte se obavlja bez šavova i bez bola, što je najvažnije.

Za više informacija i zakazivanje termina za pregled pozovite telefone: +381 11 328 37 37 ili +381 11 328 33 87.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here